RADIONICE GLUME NA FRUŠKOJ GORI OD 28. JULA DO 2. AVGUSTA

Scenska igra, razumevanje i koncentracija, različite forme izvođačkih umetnosti, oslobađanje tela, pokreta i glasa, interaktivni pristup, spontane reakcije, moć scene i pozorišta – sve ovo, zainteresovani polaznici, imaće priliku da usavrše na interaktivnim radionicama glume, koje će se održati od 28. jula do 2. avgusta, na Fruškoj gori (Šumska 1).

Pre dve godine, ovi umetnički susreti održavali su se u okviru festivala „ConneXt 2019“, u organizaciji Kreativne mreže „Panonika“ i  švajcarskog Compagnie Digestif, međutim zbog pandemijske situacije, organizatori su se, ovoga puta, odlučili za petodnevne radionice.

Polaznici između 13 i 30 godina iz Srbije i Švajcarske, imaće priliku da sa švajcarskim umetnicima rade i usavršavaju svoje scenske veštine, i to u predivnom ambijentu, na obroncima prvog nacionalnog parka u Srbiji.

Radionice, podeljene u dve grupe, vodiće dramska pedagoškinja iz Švajcarske Kristin Šmoker, dramski pedagog Robin Andermat, kao i švajcarski glumac Alvis Lindenberger, koji je i idejni tvorac festivala „ConneXt“.

„ConneXt, koji je 2019. godine bio praćen festivalom „Hajde”, i ove godine će se održati u formi višednevnih radionica kao kulturna razmena za mlade umetnike iz Švajcarske i Srbije. Bilo da se radi o dramskoj igri, tekstu, scenskom performansu, svaki oblik izvođačke umetnosti ima potencijal da otvori nove horizonte i prevaziđe kulturno, nacionalno ili društveno razdvajanje. Svi mladi umetnici koji su zainteresovani za razmenu svojih pozorišnih iskustava su dobrodošli!

Raspakujte se i podelite svoj umetnički kofer! Šta je dom? Šta mi znači tradicija? – želimo da razmenimo ideje o ovim pitanjima i zajedno istražimo nove puteve umetničke komunikacije, okruženi našom prelepom fruškogorskom šumom”, objašnjava  Alvis Lindenberger.

 

Kreativna mreža „Panonika“ predstavlja uduženje koje dela u oblasti kulture i umetnosti, obrazovanja, kao i razvoja mentalnog i fizičkog zdravlja, turizma i zaštite životne sredine. Pored različitih kulturnih događaja, organizuje i međunarodne volonterske kampove, festivale u Srbiji. Kreirajući „ConneXt 2019“, kao i međunarodni pozorišni festival „HAJDE“ započeta je plodosnosna saradnja sa nevladinom organizacijom Compagnie Digestif koja podržava mlade umetnike u oblasti pozorišta, savremenog plesa i raznih vrsta izvođačkih umetnosti, priređujući  brojne kulturne događaje i van granica Švajcarske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *