PUBLIKA DIRNUTA: AMERIČKI HOR U SRCU NOVOG SADA IZVODIO SRPSKE TRADICIONALNE PESME

Gromoglasnim aplauzom Novosađani su u subotu pozdravili sjajni hor „Schola Cantorum” Univerziteta Arkanzas iz Sjedinjenih Američkih Država koji je u naš grad stigao u okviru platforme „Budućnost Evrope“ projekta „Novi Sad 2021“. Njih 36 najtalentovanijih studenata tog univerziteta pevali su u kulturnoj stanici Svilara američke pesme, ali i srpske tradicionalne uključujući i srpsku duhovnu muziku.

Niška banja, Kozar, Heruvimska pesma, Slavite gospoda, pesme koje su odzvanjale Svilarom probudile su među mnogobrojnom publikom snažne emocije, te izazvale oduševljenje.

Kao poklon publici, hor je nakon koncerta otpevao srpsku himnu „Bože pravde“.

Svake akademske godine, ovaj hor održi oko 20 koncerata, izvodeći pesme iz široke muzičke istorije, a ove godine na njihovoj listi nastupa našao se i Novi Sad.

Da su među najboljima dokazali su svojom slavnom istorijom, dugom 50 godina, koja je obuhvatila brojne nastupe na nacionalnom i međunarodnom nivou, nacionalnoj televiziji, koncerte povodom svečanosti, a njihovi vokali očarali su publiku i u svetski poznatim koncertnim dvoranama. Hor „Schola Cantorum“ Univerziteta Arkanzas 1962. postao je prvi američki hor koji je na prestižnom međunarodnom polifonijskom takmičenju u Evropi osvojio nagradu „Guido d’Arezo“.

Platforma „Budućnost Evrope“, koja je ušla u treću nedelju realizacije, do 7. juna obuhvatiće izložbe, predavanja, radionice, pozorišne predstave i mnoge druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji imaju prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada.

U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Program do 7. juna, možete pronaći na adresi: http://novisad2021.rs/BE-program/mobile/index.html

 

Izvor: Press NS 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *