ПРОТЕСТ „ПРАВДА ЗА ДЕЦУ“ – БЕОГРАД – 20.03.2018.

Протест против дискриминације дечјих и мушких права, “Правда за децу“, организован је уторак, 20.03.2018. године у Београду, испред Министарства рада и социјалне политике, Немањина 22-24 у Београду с почетком у 11:59 часова.
На скупу се окупило око тридесетак жена и мушкараца који се залажу за Породична права. Иницијатор скупа је удружење „Мушка сигурност – сигурност за све“, а скуп је подржало више удружења из неколико градова Србије.

Како сазнајемо од једног од организатора протесног скупа, Зорана Митровића, овом приликом су окупљени грађани надлежном органу, Министарству рада и социјалне политике, предали захтеве:

  1. Смена Драгана Вулевића, начелника Одељења за управно-надзорне послове Сектора за бригу о породици, као првоодговорног за све незаконите и неправилне радње и одлуке у центрима за социјални рад, широм Србије, на које појединци и удружења, усмено и писмено указују годинама уназад, а које су нанеле трајне и непоправљиве последице у животима на хиљаде деце у Републици Србији.
  2. Суспендовање  свих радника у установама социјалне заштите за које се докаже да су плаћени од стране иностраних приватних компанија и фондација, у поступцима међународних усвојења.
  3. Реформа центара за социјални рад, у погледу спровођења поступака давања стручног мишљења      судовима, спровођења превентивног и корективног назора над вршењем родитељског права, поступака  усвојења и помоћи породици.
  4. У циљу спречавања корупције и злоупотреба захтевамо снимање свих радњи, стално постављеним видео назором, у поступцима давања стручног мишљења судовима, уз поткрепљивање истих стручних мишљења доказима на основу којих је утврђено чињенично стање.
  5. Укидање дискриминације по полној основи у поступцима давања стручних мишљења судовима од стране органа старатељства, онемогућавање отуђивања деце од родитеља са којим не живе, престанак манипулалције терминима: „контакти“, „виђења“, престанак злоупотребе права детета на партиципају у поступцима непримереним методама утврђивања аутентичног мишљења детета, подвођење отуђивање деце пођасне законске правне норме – насиља у породици, грубо занемаривање дужности родитеља из садржине родитељског права и злоупотребу родитељског права.

Београд, 20. март 2018. године

НВО „Мушка сигурност – сигурност за све“

На снимку  се може погледати  говор са протесног скупа.


Од организатора скупа сазнајемо да је циљ оваквим окупљањем да савесни родитељи скрену пажњу надлежним органима на проблеме породице, самохраних родитеља и хранитеља.

Очеви често „не могу да остваре право одржавања личних односа са дететом“, јер углавном мајке добијају старатељство приликом развода брака. Деца и очеви су често дискриминисани, о чему је сведочио и Зоран Мировић.

Протест су подржале и жене, које су свесне значаја очева у одрастању деце.

На основу разговора са грађанима који су протестовали, може се закључити да је породица све угроженија, а да надлежне институције недовољно раде на заштити породице, што је супротно Уставу Србије члану 66 – Посебна заштита породице и Породичном закону, члан 2, став 1, породица ужива посебну заштиту државе.

Остаје да се види шта ће надлежни органи урадити у вези предатих захтева, и да ли ће појачати контролу државних радника и спречити даљу дискриминацију над децом, очевима и мајкама који траже заштиту. Обавеза државе је да штити породицу а не да је дискриминише.

Дискриминација је законом забрањена, Устав Србије  члан 21– Забрана дискриминације.

Организатори најављују наставак протеста и борбе за Породична права свих угрожениих.

Извор: ТВ Арс Медија

 Жељко Савић, видео новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *