ПРОСЛАВА ГОСПОЈИНЕ У СРЦУ ВОЈВОДИНЕ

ПРОСЛАВА ГОСПОЈИНЕ У СРЦУ ВОЈВОДИНЕ

2. DSC_0064

Великогоспојински дани- „Госпојина 2016“ одржаће се од 26. до 28. августа у Новом Бечеју. Домаћини су као и свих једанаест година до сада припремили богат садржај на прелепо уређеном кеју Тисе. Сваке године више од 200.000 посетилаца из земље и региона  ужива у овој  тродневној традиционалној манифестацији. Новобечејци са поносом могу да кажу да Госпојина заслужено носи епитет регионалне манифестације.

Конференција за  новинаре, одржана је у среду 17. августа у новобечејском Дому културе, а присутнима су се обратили Бранко Свиленгаћин, заменик председника општине Нови Бечеј, Матија Ковач, председник Органзационог одбора 4. Госпојинског пољо-феста и Новица Блажин, председник Организационог одбора Великогоспојинских дана – „Госпојине 2016“.


„ Ове године наступају групе које до сада нису наступале на нашој манифестацији, па су ту на пример “Забрањено пушење” и “Прљаво казалиште”, а основни разлог зашто је регион ове године заступљен у нашем програму, јесте тај што смо добри домаћини за све, за цео регион, али и шире. План у будућности јесте да се направи мали искорак и да поред мађарских бендова у оквиру наше манифестације угостимо и неке друге стране бендове“ – рекао је Блажин.

И ове године гости ће уживати у разнородним и занимљивим програмима. Од кулинарских специјалитета и чувеног такмичења у спремању рибље чорбе, представљању најбољих тамбурашких банди и надалеко познате Ревије парадних запрега. Ту је Етно базар са својим тезгама украшеним разноврсним рукотворинама, као и надалеко познате слатке и слане штрудле. Новобечејци увек мисле и на најмлађе учеснике и посетиоце манифестације, па су  тако и ове године осмисили мноштво креативних радионица у оквиру Авлије- забавлије.

4 novinari

Пољо- фест ће и ове године, 4. пут за редом, окупити пољопривреднике из региона, јер пољопривреда представља једну од главних делатности у општини Нови Бечеј. Поред изложене механизације највећих произвођача из региона, семенске производње и средстава за заштиту пољопривредних производа, одржавају се и стручни панели. У оквиру панела учествују представници државних и покрајинских институција, института и компанија који разговарају са пољопривредним произвођачима и на тај начин се повезују и размењују  мишљења.

„ Пољо-фест је права прилка да са њима комуницирају, да их питају све оно што никад не би имали прилику да их питају, а у сасвим опуштеној и неформалној атмосфери. Изложбени део Пољо-феста јесте важан део наше приче, али ове године имамо и других садржаја који ће многе пољопривреднике сигурно интересовати. Важан дан ове године је свакако и Дан сточара, у оквиру ког ће у суботу 27. августа почети изложба крупне и ситне стоке, али без говеда, због забране њиховог промета и окупљања, услед болести квргаве коже. Организоваћемо и такмичење у управљању трактором, које ће се одржати у суботу и недељу, од 15х до 18х. Наш партнер Тригема ће обезбедити врло вредне нагаде за три најбоља возача трактора.“– рекао је Ковач.

Наравно, сваке године, као што је већ и поменуто, у вечерњим сатима  биће уприличен је и музички прогрограм. Првог дана манифестације, у петак, наступиће група „Гарави сокак“, у суботу ће за добру атмосферу бити заслужени „Забрањено пушење“ и „Прљаво казалиште“, а недеља је резервисана за „Лексингтон бенд“ и Сашу Матића.

DSC_0032

Улаз на све манифестације је бесплатан.

Када је у питању безбедност на Госпојини у Новом Бечеју, по чему је далеко позната, Бранко Свиленгаћин, заменик председника општине, каже да су пратећи добра искуства са претходних манифестација и анализа од стране полиције и других служби, које се баве безбедношћу, створени добри услови да и ове године све прође у најбољем реду.

DSC_0368

DSC_0363

Након конференције за медије,  љубазни домаћини су се потрудили да новинарима дочарају атмосферу која очекује све оне који одлуче да посете Нови Бечеј и Госпојину. Новинарима је представљен  Музеј „Главашева кућа“, затим су имали прилике да се бродићима  возе Тисом, где су осим угодне вожње прозирно чистом реком  чули и бројне занимљивости везане за овај градић од капетана лађе. Осим вожње Тисом и каруцима по предивном кеју уследило је конзумирање најбоље хране и квалитетног пића, по којима је овај крај познат.

Аутор: Ј. Допуђ

Фото и видео: Жељко Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *