ПРОМОЦИЈА НОВЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ РЕКОНЗЕРВАЦИЈА

Промоција нове публикације РЕКОНЗЕРВАЦИЈА

Старе и нове конзерваторске праксе у Галерији Матице српске 2000–2022.

ауторке проф. др Даниеле Королија Црквењаков

понедељак, 8. април у 18.00 сати

Републички завод за заштиту споменика културе, Радослава Грујића 11, Београд

У издавачкој делатности Галерије Матице српске већ преко једне деценије постоји конзерваторска едиција, која обухвата наслове од значаја за важан сегмент музејског рада – конзервацију и рестаурацију уметничких дела. У години обележавања јубилеја 175 година од оснивања, уз нову монографију Понос нације, приређен је и текст књиге Реконзервација. Старе и нове конзерваторске праксе у Галерији Матице српске 2000-2022. Промоција ове нове публикације о конзервацији премијерно је одржана у Галерији Матице српске крајем претходне године, а у понедељак, 8. априла биће представљена у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду.

Најстарије конзервације слика у фонду Галерије датирају још из краја XIX века, а највећи број њих је изведен у другој половини XX века. Кроз серију конзерваторских прича књига говори о томе колико су се материјали и технике рада конзерватора мењали са развојем струке. Почетак XXI века донео је у конзерваторски рад и јаку везу са научним истраживањима, потцртавајући мултидисциплинарни карактер заштите културног наслеђа.

О значају оваквих сагледавања пређеног пута у протеклих готово четврт века говориће проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе, управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, виши конзерватор др Данило Вуксановић и ауторка књиге, конзерваторка проф. др Даниела Королија Црквењаков.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *