ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „ЛИКОВИ И ЛИЧНОСТИ: ПЕДЕСЕТ ГОДИНА МЕМОРИЈАЛА УМЕТНИКА“

У среду, 2. јуна у 18 часова у Спомен-збирци Павла Бељанског биће одржана промоција монографије „Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника Спомен-збирке Павла Бељанског“. Публикација је део истоименог пројекта, подржаног од стране Министраства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, којим се обележава шездесет година од отварања Спомен-збирке за јавност и педесет година од прве поставке Меморијала уметника.

Поводом јубилеја приређено је прво до сад објављено богато илустровано монографско издање о Меморијалу уметника, са ауторским текстовима историчарки уметности Марте Ђармати и Јасмине Јакшић Субић (Спомен-збирка Павла Бељанског), као и др Ане Ереш (Филозофски факултет, Београд). У њима су разматранe набавкe предмета за Меморијал, промене у начинима његовог представљања током 50 година постојања, као и портрети и аутопортрети из Збирке ликовне уметности као главни носиоци поставки Меморијала уметника.

Ново издање на промоцији ће представити историчарке уметности мр Милана Квас, управница Спомен-збирке, др Дијана Метлић (Академија уметности у Новом Саду), др Јелена Бањац (Музеј града Новог Сада), рецензент монографије и ауторке текстова у публикацији.

О ИЗЛОЖБИ

Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника

(8. април – 1. август 2021)

У току је изложба Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника, ауторке Марте Ђармати. Изложбени пројекат је један од програма којим музеј обележава педесет година постојања Меморијала уметника и шездесет година од отварања за јавност. Пројекат је, поред изложбе, обухватио и реализацију монографске публикације о Меморијалу, као и интерактивне апликације за децу и младе под називом Соба уметника. Меморијал уметника је публици први пут представљен 1971. године поводом прославе десетогодишњице отварања Спомен-збирке за јавност. Замишљен је као поставка портрета, аутопортрета и документарног материјала, посвећена ствараоцима уметничких дела из колекције Павла Бељанског. Концепти и поставке овог простора мењани су више пута током пет деценија његовог постојања, али се основна идеја истицања сећања на личности уметника одржала до данас. Изложба приказује портрете или аутопортрете 35 уметника чија су дела заступљена у колекцији Бељанског као и друга уметничка дела и предмете, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот. Део изложбе посвећен је самој сали која носи назив Меморијал уметника и ранијим поставкама у овом простору, а током њеног трајања, смењиваће се и камерни прикази значајних аквизиција. Посебну програмску целину представља позоришна представа „Пријатељ уметника“ настала у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“. Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, уз подршку Радио-телевизије Војводине.

* Поштујући важеће епидемиолошке мере Спомен-збирка Павла Бељанског задржава право измене или одлагања најављене програмске шеме, у складу с тренутном ситуацијом.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *