ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ,,ВЕЧНА САДАШЊОСТ“

У петак, 22. фебруара 2019. године, у 18.00 сати у Галерији Матице српске (Трг галерија 1) биће одржана промоција књиге Вечна садашњост ауторке Јелене Тодоровић. Поздравну реч упутиће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Зоран Хамовић, директор и главни уредник Издавачког предузећа Clio, док ће о књизи говорити проф. др Владимир Симић, историчар уметности, Драган Великић, књижевник и проф. др Јелена Тодоровић, ауторка књиге.

Студија Вечна садашњост, коју је ауторка посветила др Мирославу Тимотијевићу (1950‒2016), професору Филозофског факултета Универзитета у Београду на катедри за историју уметности, наставак је њених дугогодишњих истраживања барокног простора и његовог утицаја на наше време. Представља нам наслеђе барока у савременој књижевности, виђено из перспективе историчара културе новог века. Ауторка није себи поставила као циљ да укаже на непосредне везе и позивања једне културе на другу, већ да разоткрије облике мишљења које наше доба дугује барокном времену, да учини видљивим многострукости времена и простора, као и скривено наслеђе барока у савременој књижевности. Примери које проучава Невидљиви градови Итала Калвина, Сатурнови прстенови Винфрида Георга Зебалда и Иследник Драгана Великића нису дела која су по својој структури намерно барокна, нити им се радња одвија у барокном добу. То су дела у којима је барок присутан као естетски принцип, као невидљиво наслеђе које обликује поглед на свет њихових јунака. Барокно је осећање простора у коме они живе као и начин на који се у том свету преплићу машта и стварност. Додатну драгоценост ове књиге представљају како врстан избор, тако и занимљива анализа ликовних прилога.

Проф. др Јелена Тодоровић дипломирала је на катедри за историју уметности (1998) на Филозофском факултету у Београду. Магистарске и докторске студије завршила је на University College London где је радила најпре као асистент, а затим и као предавач. Од 2005. на Факултету ликовних уметности у Београду предаје историју и теорију уметности новог века. Гостујући је професор на Факултету техничких наука у Новом Саду и стални сарадник Civici Musei di Storia ed Arte у Трсту.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *