PROLEĆNI KONCERT BEOBALET HORA U LEGATU PETRA LUBARDE

Dečiji hor BeoBalet održaće tradicionalni Prolećni koncert u subotu, 25. maja u 12.00 časova u Legatu Petra Lubarde. Ulaz na koncert je slobodan. Svi posetioci imaju priliku da prisustvuju i stručnom vođenju kroz Legat Petra Lubarde od 11.00 časova, kako bi se upoznali sa jednim od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara.

Dečiji hor BeoBalet danas, nakon zvanično pune tri godine postojanja, broji nešto malo manje od 100 članova. Hor je osnovala Ljubica Lazić u nameri da ponudi pored baleta još jedan interaktivan edukativan program, gde će deca uzrasta od 3 do 15 godina dodatno da razviju svoju muzikalnost i sluh. Takodje, deca treba da se upoznaju sa čarolijom, snagom i magičnom energijom koju hor kao muzički sastav nosi sa sobom. Horom diriguje Senka Rajšić, a devojčice će na klaviru pratiti Sanja Stevanov.

Na Prolećnom koncert BeoBalet hor izvešće repertoar od 20 pesama koje su podeljene u tri raličita bloka – dečija muzika, pop hitovi i internacionalne pesme kao što su Nel blu dipinto di blu i Bésame Mucho.

Pozivamo decu i roditelje da provedu jednu posebnu subotu u Legatu Petra Lubarde i da nam se pridruže na koncertu na kome ćemo zajedno pevati najpoznatije dečije pesmice, kao što su Nek svud ljubav sja, Drugarstvo, Deca su ukras sveta, Kad si srećan, Ljubav je to, Baloni, Kad snovi krila dobiju i mnoge druge.

Legat Petra Lubarde

Petar Lubarda, jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara, rođen je 1907. godine u Ljubotinju kraj Cetinja, a umro je 1974. godine u Beogradu. Jedini je jugoslovenski umetnik čiji je rad reprodukovan u „Istoriji modernog slikarstva“ Herberta Rida. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Petar Lubarda je od 1957. godine, zajedno sa suprugom Verom, živeo i stvarao u vili u Iličićevoj ulici broj 1. Po slikarevoj želji a nakon njegove smrti, Vera Lubarda je 1974. godine poklonila gradu Beogradu Lubardine slike, crteže, nameštaj i slikarski pribor iz njegovog ateljea u Iličićevoj ulici. U delu kuće otvorena je postavka sa Lubardinim delima i tako je nastao Legat Petra Lubarde.

Kuća legata je ustanova kulture koju je Skupština grada Beograda osnovala 2004. godine sa ciljem da preuzme brigu nad legatima poklonjenim gradu Beogradu. Kuća legata se trenutno stara o osam legata. To su legati Petra Lubarde, Olge Jevrić, Nedeljka Gvozdenovića, Cuce Sokić, Milenka Šerbana, Rista Stijovića, Veljka Petrovića i Milene Jeftić Ničeve Kostić.

 

Izvor: BeoBalet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *