ПРОЈЕКЦИЈА И РАДИОНИЦА ОВЕ НЕДЕЉЕ У СЗПБ

* Спомен-збирка Павла Бељанског током августа наставља са програмима текуће изложбе Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић, који се одвијају у складу с прописаним мерама: ограничен број посетилаца на 10 особа по догађају, обавезно ношење маски, поштовање прописане удаљености и децинфекција на улазу.

  • Четвртак, 20. август 2020, 19 часова

ТВ филм

Иван Радовић – серијал Сликари и вајари

(РТВ Београд, режија Мика Милошевић, сценарио Лазар Трифуновић)

Филм говори о животу и стваралаштву Ивана Радовића, уметника који је лирски надахнуто приказивао војвођанску равницу и окружење у ком је живео. У причи о проласку кроз стилске фазе, креирању сликарски препознатљивог идентитета, утицајима и инспирацијама, као и животним околностима које су мењале његово сликарство, сазнаћемо више о познатом српском модернисти. Улаз је бесплатан.

  • Субота, 22. август 2020, 13 часова

Дечија радионица

Кад порастем бићу сликар

Кроз причу о школовању Петра Добровића, Зоре Петровић, Ивана Радовића и Ивана Табаковића на Академији лепих уметности у Будимпешти, деца ће сазнати на које начине су некада надарени младићи и девојке стицали добре основе да постану уметници, али и у којим се школама данас уче сликарство, вајарство, графика и друге ликовне вештине. Улаз је бесплатан, али је најава деце обавезна, позивом на бројеве телефона: +381 21 528 185 или +381 21 472 99 66.

О ИЗЛОЖБИ:

Изложба као плод истраживачког рада у архивама уметничких факултета у Будимпешти (Архиву и библиотеци Мађарског факултета ликовних уметности и Архиву Уметничког факултета Мохоли Нађ у Будимпешти), представља нова открића везана за рани период школовања четири уметника. Пројекат пружа могућност компаративног сагледавања не само уметничког сазревања четворо уметника, него и повезивањa њихових дела са европским контекстом, одговарајући на теме програмских лукова „Тврђава мира“ и „Дунавско море“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, актуелних у периоду трајања изложбе. Изложбу је подржало Одељење за културу Амбасаде Мађарске, „Колегијум Хунгарикум“.

* Спомен-збирка jе у дигиталној форми кроз различите садржаје присутна и у домовима својих пратилаца, на Фејскбук страници, Инстаграму и сајту музеја или преко портала Дигитална солидарност Владе РС те Дигитализација у култури, ФБ станице Министарства културе и информисања. Публика ће моћи да прати објаве у вези с текућом изложбом, циклус прича о делима из музејске колекције из пера истакнутих стручњака, писаних за монографију Спомен-збирке, тумачења одабраних радова на знаковном језику на видео клиповима снимљеним у сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик, као и избор из филмске продукције и копродукције музеја 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *