ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА О КУНУ У СЗПБ

Четвртак, 29. октобар, 19 часова:

Ђорђе Андрејевић Кун – серијал Сликари и вајари  

ТВ Филм

 (РТВ Београд, режија Мика Милошевић, сценарио и нарација Лазар Трифуновић)

У оквиру пратећег програма изложбе Делатност групе „Живот“, захваљујући љубазности Програмског архива Радио-телевизије Србије, биће одржана пројекција документарног ТВ филма о Ђорђу Андрејевићу Куну, из серијала Сликари и вајари. Пратећи Куново уметничко сазревање, уз мноштво приказаних радова, у филму се помињу Мирко Кујачић, Пиво Караматијевић, као и други чланови групе „Живот“, која је делујући на ликовној сцени четврте деценије 20. века у Краљевини Југославији, веровала у неопходност промене, како на ликовном, тако и на друштвено-политичком плану. 

О ИЗЛОЖБИ

Изложба Делатност групе „Живот“ на уметничкој и политичкој сцени Краљевине Југославије током четврте деценије 20. века, ауторке мср Маријане Вашчић, прошлогодишње лауреаткиње Награде Спомен-збирке Павла Бељанског, реализована је према мастер раду награђеном прошле године. 

Изложба се фокусира на деловање уметничког колектива „Живот“ од оснивања које се везује за 1934. годину, па све до 1940. године када је одржан њихов последњи састанак, након којег су уследила бројна хапшења уметника, што се сматра симболичким крајем групе. Група која је функционисала као уметничко-политички покрет постала је стожер социјалне уметности четврте деценије и синоним за ангажовану уметност. Поставка обухвата дела из музејских и приватних колекција: Народне библиотеке Србије, Народног музеја у Београду, Музеја Југославије, Музеја савремене уметности у Београду, Спомен-збирке Павла Бељанског и Фондације Вујичић колекције. Организација изложбе је, осим позајмице дела, заснована и на сарадњи са институцијамама и појединцима, међу којима су Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Војводине и госпођа Мира Кун. Реализацију изложбеног пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, уз подршку Generali осигурање, Србија. Изложба траје од 22. октобра до 27. децембра 2020. године, уз разноврстан програм, који ће се одвијати у складу с прописаним мерама. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *