ПРОГРАМИ ПРОЈЕКТА ,,УМЕТНИЦИ. САД!“ СТИГЛИ ДО 170 ХИЉАДА ЉУДИ

Представивши 300 новосадских уметника кроз пројекат „Уметници. Сад!”, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” кроз уложених 30 милиона динара, од којих је 11 милиона намењено искључиво за уметничка дела и стваралаштво уметника, указала је на важност јачање локалне културне сцене.

 

Захваљујући емитовању програма уживо путем друштвених мрежа, бројне представе, концерти, изложбе, књижевне вечери и перформанси стигли су чак до 170 хиљада људи, остваривши готово 200 хиљада импресија, чиме су представљени не само уметници, него и нови простори, кроз мрежу културних станица. 

„Овим приступом ојачали смо не само уметничку сцену, већ смо тиме урадили много и на развоју публике. Примера ради, представу „Папа Јована” редитељке Лее Јевтић погледало је 48 хиљада људи. То је 48 пуних сала велике сцене Српског народног позоришта. Сличне резултате имамо и кроз друге врсте уметности, попут изложбе „Нови елементи прошлости” Јелене Гајиновић са готово 20 хиљада прегледа. Не желећи да се одричемо непоновљивог доживљаја уметности уживо који ће, надамо се сви, поново постати наша стварност, ово су фантастичне повратне информације које и пре године титуле указују на велики потенцијал. Драго ми је да је баш Фондација у складу са својом крилатицом „за нове мостове” била прва која је имала знања, али храбрости да то започне”, истиче директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Мрежа културних станица је јединствени модел културе у овом делу Европе, настао као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Развојем мреже културних станица, креира се и прилика да култура буде јаснија, гласнија, и доступнија свим грађанима. Реализујући пројекат „Уметници. Сад!“, покренута је огромна креативна енергија у просторима културних станица, како би публика могла да прати садржаје онлајн.

„Културне станице су нова, и већ сада је јасно, одлично прихваћена места сусрета стваралаца са публиком, места која публика види као своје, комшијске оазе у којима може да „нахрани душу”. Одзив уметника на овај пројекат, његова велика видљивост, као и одличне реакције на рад у просторима културних станица показују да смо на правом путу“, истиче координаторка мреже културних станица, Виолета Ђерковић.

Више од 240 објава у медијима, преко 60 гостовања – присуство уметника на телевизијским програмима и радијским станицама, резултат је потребе о извештавању о култури и јасан је показатељ да постоји интересовање јавности за културне садржаје. Нови стандарди, односно онлајн пратформа, омогућила је култури да живи без обзира на све околности.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је компанија Меркатор С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *