ПРОГРАМ „МУЗЕЈИ ЗА 10“ У СПОМЕН-ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Аутопортрети и портрети из Ликовне збирке

Предавање уз тумачење на знаковном језику

Среда, 12. мај, 18 часова

 

Предавач: др Ана Ереш, Филозофски факултет, Београд

Тумач: Нина Барановски, Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик

Аутопортрети и портрети уметника заступљених у колекцији Павла Бељанског неизоставан су део Ликовне збирке Спомен-збирке и саставни сегмент изложбе Ликови и личности. О свом виђењу аутопортрета и портрета уметника-пријатеља, који указују на различите аспекте модерног друштва, говориће историчарка уметности др Ана Ереш, научни сарадник на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета  Универзитета Београду и ауторка једног од текстова у монографији објављеној поводом педесетогодишњице Меморијала уметника.

Милан Миловановић

Филмско вече

Четвртак, 13. мај, 18 часова

У оквиру програма изложбе Ликови и личности, на којој је Аутопортретом из 1902. године представљен и сликар Милан Миловановић, захваљујући подршци Програмског архива Радио- телевизије Србије биће приказан „филмски“ портрет овог уметника, из серијала Сликари и вајари.

Сновиђења – Вече музике за флауту Хермана Бифтинка

Концерт

Петак, 14. мај, 20 часова

Трио „ФЛАРТ“, који сачињавају Маријана Јосиповић-Мирковић–флаута, Јелена Крмпотић-Борбељ–флаута и Филип Милисављевић–клавир, заједно са гостима концерта, наступиће у оквиру манифестације Музеји за 10. На програму су дела Хермана Бифтинка, компонована за флауту.

 17. ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

Субота, 15. мај, 10–22 часа

 

11–12.30 часова

Графика је боља уз игру линија и поља

Радионица за децу са Соњом Ардан

У оквиру изложбе Ликови и личности приказан је Портрет сликара Љубе Ивановића (1934), рад Бограна Шупута, у техници линорез. Анализирајући игру светлих линија и тамних поља којом је обликован портрет, деца ће имати прилику да се опробају у техници графике. На тај начин створиће свој свет, по узору на уметнике из музејске колекције.

12.30–14 часова

             У сусрет рођендану – журка на Тргу галерија

Дечја радионица/изложба

Као одговор на изазов за прикључивање прослави шездесет година од отварања музеја, Спомен-збирка за најмлађу публику организује рођенданску журку на Тргу галерија.

Сваки рад на тему сакупљања и рођендана поклоњен „чика Паји“, уједно ће бити и улазница. Учесници програма су малишани из четири вртића ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад, чији ће завршни радови красити поставку на Тргу. Инспирацију за своје радове пронашли су у публикацији „У сусрет рођендану“.

 

17 часова

„Пријатељ уметника“ – јавни час Театра младих „Мишоловка“

Поводом обележавања Европске ноћи музеја, у Спомен-збирци Павла Бељанског ће бити одржан јавни час у оквиру припреме представе „Пријатељ уметника“, коју Спомен-збирка реализује у сардњи са Театром младих „Мишоловка“ као део пројекта Музеј младих. Премијера представе биће одржана у јуну, поводом обележавања годишњице рођења Павла Бељанског.

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА

Собауметника – Reimagine

 

Ауторско тумачење изложбе и промоција апликације Соба уметника

Уторак, 18. мај, 18 часова

Поводом Међународног дана музеја, Марта Ђармати, ауторка изложбе Ликови и личности, представиће поставку којом Спомен-збирка обележава 50 година постојања Меморијала уметника и 60 година од отварања музеја. Као одговор на овогодишњу тему манифестације, „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе“ (The Future of Museums: Recover and Reimagine), публика у Спомен-збирци ће уживати и у едукативној „виртуелној шетњи“ кроз интерактивну апликацију Соба уметника, посвећену Меморијалу уметника. Соба уметника обилује задацима и питалицама са темама о уметности, подједнако привлачећи одрасле, колико и децу и младе, којима је превасходно намењена. Апликација је реализована уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

* Поштујући важеће епидемиолошке мере Спомен-збирка Павла Бељанског задржава право измене или одлагања најављене програмске шеме, у складу с тренутном ситуацијом.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *