ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ „ЛИКОВИ И ЛИЧНОСТИ: ПЕДЕСЕТ ГОДИНА МЕМОРИЈАЛА УМЕТНИКА“

 

ИЗ МУЗЕЈСКЕ РИЗНИЦЕ. Слика као симбол пријатељства

Ауторско предавање

Четвртак, 15. април, 19 часова

Предавач: Марта Ђармати, виши кустос

Спомен-збирка Павла Бељанског

О делу Зоре Петровић Портрет Павла Бељанског из 1943. године, једном од симбола пријатељства уметнице и колекционара, којим почиње поставка Ликови и личности: педесет година Mеморијала уметника, говориће ауторка Марта Ђармати, виши кустос. Искрена и добронамерна, Зора Петровић је била поуздана саветница приликом колекционаревог избора слика за збирку, док је Бељански њој пружао драгоцену подршку у раду. Из пријатељства Зоре Петровић с Павлом Бељанским, с којим се виђала готово свакодневно током његових боравака у Београду, настало је више портрета.

 

*Поштујући важеће епидемиолошке мере Спомен-збирка Павла Бељанско гзадржава право измене или одлагања најављене програмске шеме, у складу с тренутном ситуацијом. Улаз четвртком је бесплатан, уз ограничењe броја посетилаца.

О ИЗЛОЖБИ

8. април – 1. август 2021.

У Спомен-збирци Павла Бељанског у току је изложба Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника, ауторке Марте Ђармати.

Изложбени пројекат је један од програма којим музеј обележава 50 година постојања Меморијала уметника и 60 година од отварања за јавност. Поред изложбе, реализоване су монографска публикација о Меморијалу, као и интерактивна апликација за децу и младе „Соба уметника“. Меморијал уметника је публици први пут представљен 1971. године поводом прославе десетогодишњице отварања Спомен-збирке за јавност. Концепти и поставке овог простора мењани су више пута током пет деценија његовог постојања, али се основна идеја истицања сећања на личности уметника одржала до данас. Изложба приказује портрете или аутопортрете свих 35 уметника чија су дела заступљена у колекцији Бељанског као и друга дела и предмете, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот. Део изложбе посвећен је сали која носи назив „Меморијал уметника“ и ранијим поставкама у овом простору, а током њеног трајања, смењиваће се и камерни прикази значајних аквизиција, као и разноврстан пратећи програм.

Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, уз подршку Радио-телевизије Војводине.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.