PROGRAM DRUGOG FESTIVALA FRANCUSKOG FILMA

Osam naslova kao prateći program Festivala besplatno na MOJ OFF

Na konferenciji za novinare održanoj u Francuskom Institutu u Beogradu najvljen je program drugog izdanja Festivala francuskog filma koji će se održati od 24. do 27. juna na lokaciji Drive in bioskopa na Adi i na „virtuelnom“ prostoru Online bioskopa MOJ OFF. Tokom četiri dana trajanja festivala biće ukupno prikazano 12 naslova aktuelne francuske kinematografije.

Povodom drugog izdanja Festivala francuskog filma, koji pretenduje da postane tradicionalan, direktor Francuskog instituta u Srbiji, gospodin Manuel Buar, istakao je značaj filmske oblasti za kulturnu politiku Francuskog Instituta kao i napore svoje ustanove da na inovativne načine, u saradnji sa partnerima, promoviše nova ostvarenja francuske kinematografije, otvarajući na taj način vrata novoj filmskoj publici.

„Festival je osnovan 2019. godine sa željom da obnovi publiku, poveća broj posetioca na način tako što će prikazivati najbolje filmove. Ekskluzivitet festivala je da se prikazuju poslednja francuska ostvarenja,“ rekao je gospodin Buar.

Festivalski deo programa u Drive in bioskopu na Adi će, u sredu 24. juna, u 21h otvoriti francuska krimi – drama „Noćna smena“ (Police) rediteljke An Fonten (Anne Fontaine ) poznate po biografskoj drami o životu modne ikone Koko Šanel (Coco avant Chanel ) iz 2009. godine, u kojoj je glavnu ulogu tumačila poznata francuska glumica Odri Totu (Audrey Tautou ), koja se proslavila ulogom u kultnom francuskom filmu Amelija Pulen.

„Noćna smena“ film koji svoj život započinje 2020. godine, prati tri policijska službenika koji dobijaju zadatak da ilegalnog migranta isprate do aerodroma Šarl de Gol i smeste ga u avion kojim je planirano da se po naređenju, vrati u svoju domovinu. Međutim, kada kolege saznaju pravu istinu, moraju da naprave težak izbor.
Glavnu žensku ulogu u filmu tumači belgijska glumica Viržini Efira (Virgine Efira ) poznata po ulozi u trileru Ona (Elle ) iz 2016.godine, a u muškim ulogama našli su se Omar Si (Omar Sy) i Gregori Gadboa (Gregory Gadebois) koji se na konferenciji za novinare prisutnima obratio putem video linka –

„Ovo je drugi put da radim sa rediteljkom i dugo smo razgovarali o scenariju, o policajcima i kako ona funkcioniše,“ rekao je glumac.

Ovogodišnja „kuma“ festivala rediteljka Mila Turajlić istakla je da joj je čast što je deo drugog izdanja Festivala francuskog filma napominjući da postoji zajednička spona izneđu srpske i francuske kinematografije

„Dijalog između producentskih scena postoji, što je zaslužan i Festival autorskog filma. Niz domaćih filmova nalazi se u redovnoj distribuciji u Francuskoj,“ rekla je naša rediteljka .

Direktor Kombank Dvorane i distributerske kuće MCF MegaCom Film Igor Stanković rekao je da nakon poslednjeg festivala održanog u Srbiji – FEST-a, Festival francuskog filma praktično predstavlja prvu kulturnu manifestaciju koja će se, nakon zatvaranja zbog pandemije virusa, održati u Srbiji.

Poslednjeg dana festivala 27.juna biće prikazan triler francusko – belgijske koprodukcije Prevodioci (Les traducteurs). Film dolazi od francuskog reditelja Režisa Roansara, dobitnika nagrade publike na Internacionalnom filmskom festivalu u San Francisku 2013, godine, ali i poznatog po urnebesnoj romantičnoj komediji „Popularna“ (Populaire) iz 2012.godine.

Prateći program Festivala sačinjen od osam ostvarenja francuske kinematografije održaće se u virtuelnom prostoru Online bioskopa MOJ OFF, kada će se od 24. do 27. juna svakog dana prikazivati po dva besplatna francuska filma.

Festival francuskog filma je projekat koji se već drugu godinu održava u saradnji Francuskog kulturnog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom filma.

 

Izvor: Kombank Dvorana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *