ПРОГЛАШЕНИ ЛАУРЕАТИ КАРЛОВАЧКОГ ЛИКОВНОГ САЛОНА 2020.

У суботу, 25. јануара 2020. у Галерији Културног центра Карловачка уметничка радионица, тачно у подне отворена је изложба и додељене су награде Двадесет другог сремскокарловачког новогодишњег ликовног салона. Изложени радови се могу погледати наредну недељу дана, тј. до 31. јануара.

Мирко Димић, уредник Културног центра у Сремским Карловцима

У предговору каталога изложбе главни и одговорни уредник Мирко Димић истиче да је овогодишњи ликовни салон сав у радовању, да је за њега све веће интересовање уметника са свих страна и да може постати велика покрајинска и републичка ликовна манифестација. На отварању је изразио задовољство одзивом добрих уметника и помоћи коју је Салон добио од појединаца и Општине, са жељом да уметници добију нову инспирацију за будући рад. Заслуге припадају и Архиву Војводине и Штампарији Арт принт који су даровали књиге за награде.

У име општинске управе посетиоце је поздравила члан Већа за културу Весна Фекете, нагласивши да Сремски Карловци јесу центар српске културе и духовности а да су ликовни учесници најбољи амбасадори и Сремских Карловаца и места одакле нам долазе.

Весна Фекете, члан Већа за културу

У програму су учествовали песници Весна Фекете, Владимир Рапченко, Предраг Бањеглав и Оливера Котрљановић.

Гран-при награду Салона за 2020. добио је Мујо Алагић.

Прву награду за сликарство добио је Томислав Зовко из Широког Бријега а другу Ванчо Христов из Новог Сада. Специјална награда за савремени израз у сликарству припала је Симеону Панајотову из Софије а за ангажованост у сликарству Ђорђу Беари, Љиљани Недељков и Дејану Шево.

 Томислав Зовко, академски сликар, из Широког Бријега, прва награда за сликарство

Прву награду у новој селекцији (наде) за допринос сремскокарловачком сликарству добио је Миле Грубишић, другу Драгана Нешић, а прву награду за допринос војвођанском сликарству Дарко Лукић.

Сунчица Савић из Новог Сада, награђени рад

Прву награду за фотографију добио је Игор Живкић, другу Сунчица Савић а трећу Рада Петронијевић.

У категорији иконопис прву награду добио је Живко Бајић, другу Борислав Ђукић а трећу Немања Апатовић.

Прва награда за цртеж припала је Горану Јевтићу а друга Владимиру Аћимовићу Дури.

У категорији пастел, акварел и графика, другу награду деле Давид Дробњак из Бањалуке као и Предраг Стајић из Новог Сада док прва награда у овој категорији није додељена.

Прву награду за примењену уметност добија Јасна Марјановић а другу Олгица Стефановић.

Прву награду за скулптуру добио је Златко Лермајер, другу Предраг Бањеглав а трећу Оливера Котрљановић.

Што се тиче наивног сликарства, прву награду добила је Светлана Миладић из Бачке Паланке а другу Миодраг Гашић Гале из Шапца.

Нова категорија за одржавање традиционалног начина сликања донела је прву награду (као и изненађење Салона) Биљани Ристић Вукајловић, такође и награду изненађење Салона Клари Касаш Томић.

У категорији карикатура прву награду освојила је Светлана Бањеглав.

Генерални покровитељ Двадесет другог сремскокарловачког новогодишњег ликовног салона 2020. је Општина Сремски Карловци а медијски покровитељи су Вечерње новости, Дневник и Друштво новинара Војводине.

Захвалнице за помоћ у организацији додељене су председнику Општине Сремски Карловци Ненаду Миленковићу, затим Надици Остојић Агбаба, Владимиру Рапченко, Зорици Милосављевић, Душану Мићићу и Драгану Тришићу.

Текст: В. Раонић

Фото:  В. Раонић, Ж. Савић, Ј. Николић

Извор: портал Арс Медија;

One thought on “ПРОГЛАШЕНИ ЛАУРЕАТИ КАРЛОВАЧКОГ ЛИКОВНОГ САЛОНА 2020.

  1. Најсрдачније честитке од поносног разредника својој вриједној ученици. Твоје награде нијесу никакво изненађење; изненађење би било кад их не би добијала. Још једном- СРЕЋНО!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *