ПРИВРЕМЕНА ИЗМЕНА САОБРАЋАЈА ПОВОДОМ ПРОГРАМА ПРОСЛАВЕ ДАНА ГРАДА

Поводом истовременог отварања две изложбе у два музеја – Музеју Војводине и Музеју Града Новог Сада, које ће испричати једну нову причу о Новом Саду, поводом прославе Дана Града 1. фебруара, привремено ће бити измењен режим саобраћаја у самом центру града.

Привремена измена саобраћаја ступа на снагу у циљу безбедног и одговорног постављања сценографије, односно моста који ће повезати два музеја и на својеврстан начин увести Новосађане и њихове госте у иновативан приступ историји Новог Сада, који ће понудити две изложбе ове две значајне културне институције у Новом Саду.

Привремена измена саобраћаја одређује се у делу улице Жарка Васиљевића, наспрам зграде Музеја Војводине, од Дунавске улице до прилаза Тргу републике, односно улаза на Рибљу пијацу, за време отварања изложби у оба музеја, поводом прославе Дана Града.

Привремена измена режима саобраћаја важиће од суботе, 29. 1. 2022, од 8 часова до среде, 2.2.2022, до 20 часова.

Изложбе „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонија до данашње Војводине” Музеја Војводине и „Акценти – Нови Сад” Музеја Града Новог Сада, уједно ће означити почетак новог програмског лука „Сеобе” у оквиру пројекта Европске престонице културе. Спајање програма и удруживање капацитета две значајне установе културе, у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” омогућиће имплементацију најбољих пракси европске културне политике, а Нови Сад тиме потврдити своју улогу културног центра региона.

Изложба „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонија до данашње Војводине” Музеја Војводине осмишљена је на иновативан начин, до сада невиђен у музејској пракси наше земље, а сваки део детаљно је разрађен и презентован синергијом науке, културе и различитим видовима савремене уметности.

У жељи да Новосађани и њихови гости упознају свој град на другачији начин, прелазак из периода дуге римске владавине, преко 18. века, па све до 20. века, биће овенчан мостом који ће се налазити у улици Жарка Васиљевића и који ће водити до изложбе „Акценти – Нови Сад”, Музеја Града Новог Сада. Ова изложба замишљена је као мултимедијална платформа коју ће, симболично, чинити 22 целине – 22 акцента.

Улаз на изложбе 1. фебруара биће бесплатан за све посетиоце, а од 2. фебруара, улазнице ће бити наплаћиване по редовним ценама музеја.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе можете пронаћи на сајту пројекта: novisad2022.rs 

ИЗВОР:novisad2022.rs

ФОТО. В. ВЕЛИЧКОВИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *