ПРИЧА КУСТОСА: ЦРТЕЖИ И ГРАФИКЕ ИЗ ФОНДА СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕ

ГРАФИЧКИ ОМНИБУС У НОВОМ САДУ: ЉУБОМИР ИВАНОВИЋ, МИХАИЛО С. ПЕТРОВ, ЂОРЂЕ АНДРЕЈЕВИЋ КУН

Спомен-збирка Павла Бељанског.

  1. мај – 16. јул 2017.

Аутори изложбе:

Љиљана Башић, Марија Богдановић и Славен Попара, Народна библиотека Србије

Кустос изложбе: Марта Ђармати, Спомен-збирка Павла Бељанског

Изложба Графички омнибус У Новом Саду: Љубомир Ивановић, Михаило С. Петров, Ђорђе Андрејевић Кун новосадској публици представила је део посебних фондова Народне библиотеке Србије, у оквиру изложбе графика, цртежа и архивске грађе тројице истакнутих уметника. Циљ изложбе је унапређење доступности посебних фондова Народне библиотеке Србије и продубљивање сарадње између две институције.

ПРОГРАМ:

  • Четвртак, јул, 20 сати:

Прича кустоса Цртежи и графике из фонда СЗПБ

Марта Ђармати, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског

Љуба Ивановић, уметник и професор који је своје стваралаштво и педагошки рад посветио графичким техникама, је један од тројице уметника заступљених на актуелној гостујућој изложби Народне библиотеке Србије. У колекцији Павла Бељанског чувају се четири Ивановићева цртежа, а поред њих у Збирци ликовне уметности Спомен-збирке Павла Бељанског налази се још око 650 цртежа и графичких отисака великог броја представника српске и југословенске уметности 20. века. О томе када, како и због чега су ова уметничка дела постала део фондова Спомен-збирке ће у склопу пратећег програма изложбе говорити кустос Марта Ђармати.

ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017.

  1. јун – 31. август 2017.

Манифестација  Лето у врту галерија, пројекат Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске који се са великим успехом реализује од 2012, наставља се и у 2017. години. Идеја да се суграђанима током летњих вечери понуди занимљив и разноврстан програм, и ове године је употпуњена новим садржајима који промовишу културе европских и светских народа. Настављена је сарадња са бројним пријатељима и сарадницима, а за све који су расположени да се у пријатном амбијенту врта опусте уз путописне приче, музику и дружење, програм ће се одвијати сваког четвртка, од 21 до 23 часа.

ПРОГРАМ:

  • јул, 21. сат:

Културни квиз са Николом Костићем

Посетиоци ЛЕТА У ВРТУ ГАЛЕРИЈА имаће прилике да се на један неуобичајен начин „суоче“ са својим знањем о култури. Културни квиз, односно квиз знања посвећен култури, водиће Никола Костић, познатији као Ли Мен, који ће питањима подстаћи публику на размишљање и подсетити је на интересантне чињенице из света културе.

*Екипу је потребно пријавити на телефон 021 4899 013 до 12. јула.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.