ПРЕМИЈЕРНО ИЗВОЂЕЊЕ „ФАУСТА“ У СНП

Другачије, раскошно, изазивачки. Потрагом за ужицима и новом младости наш модерни Фауст отвара 159. оперску сезону Српског народног позоришта враћајући нас у Париз и театар деветнаестог века.„Идеја нам је да оваквим пројектима, попут ’Фауста’, кроз нову визуру представа приближимо Оперу широј публици. Истовремено покушавамо да вратимо и извесну дозу престижа и гламура театру, да поново осети убуђење пред сваку нову премијеру. Мислимо да је прави згодитак уредитељу Александру Николићу који апсолутно разуме потребе, кроз режијску поставку, наше публике, те да смо до сада добили феноменалне реакције новосадске публике,“ објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

У суботу, 2. новембра новосадска публика ће након 24 године имати прилике да поново склапапакт са „Фаустом“. Реч је о делу чувеног француског композитора Шарла Гуноа, према либрету Жила Барбијеа и Мишела Кареа, а према истоименом Гетеовом ремек-делу светске књижевности остаром научнику Фаусту који је продао душу ђаволу како би удовољио својој незаситој жељи за ужицима и бескрајној интелектуалној радозналости. Након успеха Вердијевог „Риголета“, Опера СНП-а наставља сарадњу са младим и талентованим редитељем, Александром Николићем, гостом из Београда.

„Да бисмо сазнали ко је модеран Фауст, прво морамо као археолози и посвећеници да откријемоко је оперски Фауст и ко је Гуноов деветнаестовековни Фауст. Гунов Фауст се у многоме разликује од Гетеовог Фауста. Он има у себи једну помало архаичну ноту на први поглед, а то је питање хришћанског система вредности у савременом друштву. Које је место поверењу, топлини, верности, лојалности… у савременом свету опседнутом порнографијом, ужитком сватке врсте,терором лепоте. Које је место овим, наизглед, архаичним стварима без којих ниједно људско бићене може да функционише? Наш уметнички задатак кроз представу јесте да докажемо да Мефисто неће победити.“, каже Николић и додаје да је ансамбл новосадске опера показао невероватнуспремност и способност да одговори на најкомплексније режијске задатке. “Уверен сам да ће публика уживати. На моменте ће бити шокирана, на моменте ће бити озбиљно разгаљена и дирнута,на моменте ће се дубоко запитати, а на моменте постидети. Но, управо то јесте функција опере –да додирне све наше најтананије емоције и да нам помогне да се запитамо као људи где смо, космо и шта смо.” Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас, који је са Опером СНП-а сарађивао упретходној сезони, када је дириговао на премијери Вердијевог „Риголета“.

Кореографију ће урадити Александар Илић. Иначе, „Фауст“ је први пут изведен у Паризу, 1859. године, пре 160 година. УСрпском народном позоришту „Фауст“ први пут је извођен 1921. године, а потом су биле још трипродукције: 1953. (режија Цирил Дебевц), 1971. (режија Серж Вафијадис), и 1995. године (режија Серж Вафијадис).Карте за премијерно извођење “Фауста” могуће је купити на билетарници Српског народног позоришта.

 

 

 

 

Извор: СПРСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ
Фото.: С. ДОРОШКИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *