ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА “ГДЕ СИ, АДАМЕ?” У БЕОГРАДУ 6. ОKТОБРА, У 19:30 Ч

KАРТЕ ЗА ПРЕМИЈЕРУ У ПРОДАЈИ НА БЛАГАЈНИ МТС ДВОРАНЕ

Документарни филм “ГДЕ СИ, АДАМЕ?” твораца Александра Плиске и Александра Запорошенка, који урања у дубине Свете Горе, ризнице Православља оком камере допире до унутрашњости манстирских зидина, преносећи невероватну атмосферу монашког живота као узора који би требало да служи свима нама

“Овај филм по правилу није смео да настане….Требало је заслужити поверење братства на удаљеном од цивилизације полуострву….где жена нема већ хиљаду година….”

Идејни творац и продуцент филма, ђакон Александар Плиска током целе једне деценије проводио је велики део времена у манастиру Дохијар, на Светој Гори, живећи раме уз раме са тамошњим монасима и делећи са њима свакодневни живот и рад.

Из истинског посматрања монашког живота унутар зидина Дохијара настао је документарни филм „ГДЕ СИ, АДАМЕ?“ редитеља Александра Запорошенка чија ће се београдска ПРЕМИЈЕРА одржати 6. ОKТОБРА у мтс Дворани с почетком у 19:30ч, приказујући живот једног од светогроских манастира изнутра, уз очување атмосфере и аутентичности. На недавно завршеном Фестивалу хришћанске културе у Зајечару, филм је добио награде у две категорије: За најбољи филм фестивала и За најбољу камеру.

Главни јунак филма, игуман атонског манастира је ведар и харизматичан старији човек Григорије који са дугогдишњим монашким искуством износи своје дубоко разумевање људске душе и њене жеље да се врати у стање које је својствено људској природи Адама, пре пада.
Сам старешина, игуман Григорије и цела заједница манастира преузимају на себе тешкоће, труд и трпљење живота у име Христово и следовање монашком идеалу.

„Од свих врлина на Светој Гори највише сам се научио светом трпљењу“ изриче игуман док са редитељем, пред камерама, наглас размишља о животу монаха. Kако наводи потребни су велики напор и труд, иначе ће се манастир претворити у „гомилу камења”.

“Монах ради с љубављу и вером”

Kадрови природе која окружује Дохијар готово су нераскидиво везани са непрекидним током рада и молитве, указујући да су бисер овог аутентичног византијског пејзажа сами монаси.

Дохијар (грч. Μονη ∆οχειαρειου) је православни грчки манастир на Светој Гори, на
југозападној обали полуострва Атос, десети у хијерархији од двадесет светогорских манастира. У X веку основао га је свети Јевтимије Атонски.
У манастиру живи око 50 монаха, крсна слава манастира је Аранђеловдан.

Дистрибуција филма уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија.

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *