PREMIJERA DOMAĆEG FILM „GODIŠNJICA MATURE“ BESPLATNO NA MOJ OFF

Premijera filma „Godišnjica mature“ reditelja Sabolča Tolnia biće održana na platformi Online bioskopa MOJ OFF  u petak 5. juna, potpuno besplatno.

Već od sledećeg dana film „Godišnjica mature“ u kom su učestvovali studenti četvrte godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, sa klase na mađarskom jeziku, naći će se na redovnom reperotaru virtuelnog bioskopa MOJ OFF.

Priča Tolnaijevog filma, ujedno završnog, ispitnog rada četvrte godine glume, odigrava se na dan kada se nekadašnji drugari iz klupa okupljaju kako bi proslavili deset godina od mature.
Iako je većina bivših đaka u inostranstvu, na desetu godišnjicu se okuplja ostatak razreda. Ni sami ne naslućuju da će se u toku ovog, naizgled običnog događaja  pasti velovi sa njihovih najbolnijih tajni i da će im se život promeniti u toku večeri…

U ovoj priči sam običan događaj, godišnjicu mature, namerno izokretao sa najsuludijim preokretima. Zadatak glumaca je bio da stvore jasne i tačne likove sa kojima su u stanju da te situacije učine uverljivim i da ih opravdaju  kroz najneverovatniju priču“ istakao je reditelj Sabolč nadovezujući da su glumački posao i dramaturgija odnosno scenaristika dve prilično bliske oblasti.

Osmišljavanje likova, njihovih težnji i laži koje ni sami sebi nisu u stanju da priznaju su pitanja koja se pojavljuju u toku procesa pisanja kao i oživljavanja istih. Kako bi ti likovi  voleli sebe da vide, kako ih okolina vidi, šta se promeni u njima u toku priče sve to  zahteva pre svega maštu i posvećenost.“

Film „Godišnjica mature“ snimljen je u okviru predmeta Gluma u medijima na Akademiji Umetnosti Novi Sad.

 „Drago mi je što sam uspeo da povežem studente sa raznih smerova Akademije, kao što me i raduje saradnja studenata Akademije Umetnosti Novi Sad i Fakulteta Tehničkih Nauka, sa smera scenske arhitekture i dizajna,“ zaključio je reditelj i profesor  Sabolč Tolnai.

 

Izvor: MCF

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *