ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА „ВРАГОЛАНКА“ У СНП-У

У холу Српског народног позоришта 21. фебруара 2019. одржана је прес конференција поводом предстојеће премијерe балета под називом „Враголанка“ која је и планирана за суботу, 23. 02. 2019. са почетком у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“. Реприза је заказана за уторак, 26. фебруар 2019.

Управник Српског народног позоришта, Зоран Ђерић, истиче да је током свог изнимно дугог постојања, балет доживео прегршт трансформација, али да је то суштински представљало изазов по питању стварања нове визуре, што директно потврђује посебност поменутих темеља.

И редитељ Калин Ханциу надовезао се на претходно, рекавши да је током слушања музике открио нове могућности за извођење због јединственог сижеа. Његова интервенција промене највише се тицала улоге мајке Симоне, будући да је феминистички заокупљен, како сам каже, дошао у позицију да се не слаже са оним што феминизам сам пропагира.

Новинарској конференцији присуствовала је, између осталих, и првакиња Балета, Ана Ђурић која и тумачи главну улогу девојке по имену Враголанка. Она тврди да је та улога изузетно захтевна у карактерном и техничком погледу, али да све тежине јесу изазов за подстицање успешности. Њеном колеги и партнеру у овом балету, Милану Ивану, припала је улога Колена. Ово је његова прва солистичка улога, што је додатно допринело потешкоћама извођења и подстицају да се у томе буде успешан.

Међу присутнима били су и Давид Груосо и Игор Таубер у улози Томаса и његовог сина Алена, као и Самјуел Бишоп којем је, као странцу и неизворном говорнику српског језика, задатак додатно био отежан, а утолико и интересантнији.

Овај балет поседује традицију дугу више од два века, а у СНП-у извођен је више пута, премијерно 70-их година, а обновљен 1986, опстајући на репертоару све до сезоне 1995/96. Ових дана у току су пробе за његов поновни повратак на сцену.

Балет „Враголанка“ сачињавају два чина базирана на музици француског композитора Луја Јозефа Фердинанда Херолда, либрету Жана Добервала и музичким аранжманима Џона Ланчберија. Сценографију потписује Саша Сенковић, костиме креира Мирјана Стојановић Маурич.

Посебно треба истаћи кореографа и редитеља Калина Ханциуа, госта из Румуније којем је ово друга по реду сарадња са СНП-ом.

Балет ће бити изведен под управом диригента Александра Којића, а уз помоћ првака, солиста и ансамбла Балета и Оркестра Опере СНП-а.

Садржај „Враголанке“ темељен је на крајње једноставним, мада итеткако посебним основама. Реч је о напору богате удовице Симоне (коју традиционално и увек тумачи искључиво мушки плесач) да спречи љубавно садејство кћерке Лизе и сиромашног младића Колена.

Балет траје око два сата (са једном паузом) и обједињује тему љубави и слободе избора доприносећи богатом уживању кроз смех и радост.

Детаљније погледати на линку:

ВРАГОЛАНКА

Извор: ТВ Арс Медија

Фотографије: Жељко Савић

Текст: Јована Војводић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.