ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ НА ТЕМУ СПРЕЧАВАЊА НАСИЉА НА ИНТЕРНЕТУ

Пројекат под називом „Безбедност на интернету – превенција и едукација” представљен је данас у згради Скупштине АП Војводине. У сарадњи с Педагошким заводом Војводине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице почетком године започео је реализацију овог пројекта, с циљем едукације наставника и ученика како би препознали насиље на интернету и како би благовремено реаговали и спречили његов настанак.

„Овај пројекат смо покренули како би се сви учесници васпитно-образовног процеса упознали са опасностима и аспектима електронског насиља у свету друштвених мрежа и електронских медија. Сасвим равноправно, о томе треба да знају деца, ученици, родитељи и старатељи, запослени у установама образовања и васпитања, као и они који раде у надлежним државним институцијама. Пројекат је, дакле, широкопојасан будући да мора да побуди и мобилише свест што већег круга људи о потреби да се спречи електронско насиље у основним и средњим школама”, изјавио је потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар Жолт Сакалаш.

Средином ове године, дистрибуиран је упитник, који је креиран у сарадњи с педагошкињама, а који су попуњавала деца, узраста од петог до осмог разреда, као и њихови родитељи независно једни од других, с циљем утврђивања чињеничног стања у области дигиталног насиља на територији АП Војводине.

„Упитник је попунило 5.455 деце и 7.074 родитеља. Према искуству и ученика и родитеља, најчешћи облици насиља које млади доживљавају на интернету јесу: избацивање из одређених група, узнемирујуће, или увредљиве поруке путем мобилног телефона и узнемиравање на друштвеним мрежама. Истраживање је показало да се насиље на интернету најчешће догађа у петом разреду, према искуству ученика, односно у осмом разреду, према искуству родитеља”, објаснила је Далиборка Пурић, експерткиња за статистичку обраду података.

Данашњем округлом столу присуствовали су, између осталих, и представници Владе Републике Србије и Министарства просвете.

„Изузетно је важно да заједно порадимо на развоју компетенција наставника. Оно што, такође, може да нам помогне јесте рад с породицама, које представљају једну целину друштва у којима се дешава развој и одгој детета. Наш циљ јесте да убудуће радимо интензивније и с породицама. Истакла бих онлајн платформу Чувам те, на којој се налазе не само информације и разни едукативни материјали у вези с превенцијом и превазилажењем насиља, него су ту доступне и бесплатне онлајн обуке како за ученике, тако и за наставнике и родитеље”, рекла је Анамарија Вичек.

У наредном периоду, у сарадњи са школским управама, планирана је организација стручних скупова за наставнике на територији АП Војводине, с циљем едукације и превенције у области дигиталног насиља.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *