ПРЕДАВАЊЕ; СРЕДА, 14. МАРТ, 19 САТИ, МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ (ДУНАВСКА 37), КРСТА ЦИЦВАРИЋ – ОТАЦ НАШЕ ТАБЛОИДНЕ ЖУРНАЛИСТИКЕ; ПРЕДАВАЧ: ДР ВЛАДИМИР БАРОВИЋ

У среду, 14. марта 2018. године, у 19 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 37), одржаће се још једно предавање у оквиру циклуса Бардови српског новинарства које приређују Музеј Војводине и Друштво новинара Војводине.

Професор Филозофског факултета у Новом Саду др Владимир Баровић говориће на тему: Крста Цицварић – отац наше таблоидне журналистике.

Крста Цицварић био је покретач и некрунисани краљ наше таблоидне штампе и новинар кога су пратиле многе контраверзе, био је неретко називан и „српски Херст“.

Иако је из етичких разлога често нападан као новинар и уредник, неоспорно је Крста Цицварић био први покретач таблоидне штампе на овим просторима.

Цицварића је потребно сагледати без идеолошких острашћености, јер он је иако уредник „жуте“ штампе имао и веома занимљив филозофски опус. Идејним лутањима, личним увредама и избором тема, Цицаврић је на своје име навукао, скоро па вековни, гнев новинара, јер га и данас неретко узимају као пример најнеморалнијег представника јавне речи; у нашој журналистици постоји термин „Цицварићевско новинарство“, чиме се означава новинар без скрупула и професионалних обзира.

Осам деценија после смрти Цицварић је остао синоним за неетичко новинарство, а сам помен његовог имена доводи се у везу са најгорим обликом таблоидног журнализма.

Са друге стране, чињенице говоре да је Цицварић уврштен у сам врх европског новинарства, и то по процени чувеног новинара и државника Винстона Черчила, а то би био једини журналиста са ових простора који је ту почаст својим радом завредио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.