ПРЕДАВАЊЕ МУЗИКА И МУЗИЧАРИ П. БЕЉАНСКОГ- ДР ИРА ПРОДАНОВ И НОВИ САЈТ СЗПБ

Музика и музичари Павла Бељанског 

Предавање: др Ира Проданов, Академија уметности у Новом Саду

Четвртак, 1. октобар, 18 часова

 

Збирка плоча Павла Бељанског репрезентује не само пасионирану страст према музици и музичким збиркама власника, него – како ће у предавању др Ира Проданов представити – и музички укус једног времена „замрзнут“ на носачима звука прве половине 20. века. Излагање ће пратити коментари о појединим делима или извођењима и њиховом значају у самој збирци.

О ИЗЛОЖБИ

Сведочанства о животу и личности дипломате Павла Бељанског, поред колекције умeтничких дела прве половине 20. века пружају и предмети из мање познатих збирки његовог легата. Овом поставком први пут се приказује збирка грамофонских плоча у целини, која сведочи о укусу колекционара и његовој посвећености музици. Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског обухвата репрезентативна издања класичне музике на плочама од шелака. На више од деведесет снимака сачувана су различита дела чувених композитора из доба барока, бечке класике, романтизма и с почетка 20. века. Захваљујући овој колекцији, сазнајемо више о дипломатским боравцима Бељанског у иностранству, где га је колекционарска страст, уз обиласке музеја, галерија и антикварница, водила и ка репрезентативним продавницама плоча у Француској и Италији. Изложбу прати каталог колекције плоча Павла Бељанског са текстовима ауторке пројекта Јасмине Јакшић Субић, вишег кустоса, и музиколога проф. др Ире Проданов и др Милана Милојковића са Академије уметности у Новом Саду. Поставка је отворена до 18. октобра 2020, уз пратећи програм са слушањем музичког избора инспирисаног колекцијом плоча Павла Бељанског.

Почетак јесење сезоне у Спомен-збирци Павла Бељанског је у знаку изложбе Музички интермецо, а од сада и новог музејског веб сајта, осмишљеног у циљу унапређења њеног визуелног идентитета и комуникације с јавношћу.

Нови сајт произашао је из жеље да се одговори на бројне изазове и све разноврсније техничке могућности које су на располагању музејима.

Од сада, пратите нас на www.beljanskimuseum.rs као и на друштвеним мрежама Instagram и Facebook и YouTube каналу Спомен-збирке Павла Бељанског.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *