PREDAVANJE KRATKA POVEST SLAVSKOG KOLAČA ILI O ZABORAVLJENOM JEZIKU HRANE

U sredu, 30. avgusta u 19 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, kao prateći program izložbe Pšenica – od njive do trpeze, biće održano predavanje KRATKA POVEST SLAVSKOG KOLAČA ILI O ZABORAVLJENOM JEZIKU HRANE.

Predavačica je istoričarka umetnosti i gastroheritolog msr Tamara Ognjević, Artis centar, Beograd.

Reči autorke:
Slavski kolač je među pravoslavnim obrednim hlebovima nesumnjivo najveća zvezda. Istovremeno, on je i jedinstveni čuvar memorije, beležničar procesa migracija iz sela u gradove, ratova i buna, industrijske i drugih revolucija, kompleksnih društvenih promena na čelu sa evropeizacijom srpskog društva i emancipacijom žena – od gotovo nevidljive seoske domaćice do samosvesne alfa menadžerke sopstvenog života u digitalizovanom globalnom svetu.
Šta je na tom putu „zapamtio“ jedan tradicionalni, obredni hleb? Kakve je transformacije pretrpeo u smislu forme i značenja? Da li kao ozbiljan predstavnik gastronomskog nasleđa Srba još uvek „govori istim jezikom“ sa onima na čijoj trpezi čini ključno obeležje Krsne slave, upisane na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta pre gotovo jedne decenije?
Ovo je kratka priča o dugom putovanju tog izuzetno važnog hleba kroz vreme, prostor i promene.

Izvor: Pedagoška služba Muzeja Vojvodine

Administrator: DNM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *