ПРЕДАВАЊЕ ИСТОРИЧАРА ДР НЕМАЊЕ ДЕВИЋА „УСТАНАК У СРБИЈИ 1941. ГОДИНЕ”

Јануарско предавање Немање Девића посвећено је масовном устанку у Србији 1941. године који је почео сарадњом војно-четничких и партизанских одреда. Устаничке активности су веома брзо проширене, што је  резултирало стварањем широке слободне територије од Саве до Увца.

У почетку су вршене диверзије и саботаже по градовима. Приступањем Равногорског покрета устанку, крајем августа, долази до битке за Лозницу и ослобођења првог града. Септембра 1941, када је устало српско село, устанак достиже свој зенит. Устаници су запоседали градове које су немачке јединице ужурбано напуштале. Оружани устанак убрзо захвата већи део окупиране Србије. Ослобођене су велике територије у западној и источној Србији. На тлу западне Србије створена је највећа слободна територија у окупираној Европи.

Историчар др Немања Девић на предавању је потцртао и пратиоцима Јутјуб канала Културног центра Новог Сада приближио карактеристике устаничког процеса 1941. године, говорећи потом о уређењу ослобођених зона, посебно се на крају осврћући на мирнодопску климу која је кратко владала међу српским народом до почетка грађанског рата.

Предавање историчара др Немање Девића на тему „Устанак у Србији 1941. године” можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Извор: Културни центар Новог Сада

Фото: М. Стојковић  

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *