ПРЕДАВАЊЕ ДР ГОРАНА ВАСИНА „КРАЉ НИКОЛА, БИОГРАФИЈА И ПОЛИТИКА – ДРУГИ ДЕО“

Нова трибина коју је одржао др Горан Васин својеврсни је наставак претходног предавања које се тицало општих одлика владавине књаза Николе Петровића Његоша до 1880-их година, када су представљене поједине црте његове биографије и политике. Др Васин наставља од назначеног периода, током ког се формирају министарства, расте значај културе и штампе, развијају се институције и утемељује култ „Српске Спартеˮ. Све наведено у служби је државне идеје, али и личних политичких, у извесној мери и идеолошких ставова књаза Николе. Такође, предмет говора били су и династички односи, тачније владарски, те међусобне посете и контакти између Црне Горе и Србије.

У другом делу овог предавања др Васин се окреће и проглашењу Црне Горе за краљевину 1910. године, што је и тачка од које се може пратити нови облик бурног политичког живота и суочавања са опозиционим идејама. Др Васин прати сва даља унутрашња превирања на почетку 20. века, као и будући развој односа према Русији и Аустроугарској, те односе са краљем Александром. Балкански ратови и почетак Првог светског рата донели су огромне губитке које је поднела Црна Гора, док је након окупације из 1916. наступила радикална репресија над цивилним становништвом. Абдикацију сада увелико краља Николе др Васин оцењује као једну од већих политичких грешака, приводећи тако анализу четири деценије његове владавине крају, све до смрти 1921. године. Кроз ту вишедеценијску владавину промениле су се многе околности, јавили многи сукоби и превирања, током којих је било потребно много „знања и снаге” да се на свим државотворним пољима догоди „велики напредак који Црна Гора у том периоду јесте остварила”.

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Краљ Никола, биографија и политика – други део” можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Извор: Културни центар Новог Сада

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *