ПРЕДАВАЊЕ А. ЕРЕШ И МУЗЕЈСКА ПРЕДСТАВА У СЗПБ – ИЗЛОЖБА О С. ШУМАНОВИЋУ

Програм изложбе САВА ШУМАНОВИЋ И ЕВРОПСКИ РЕАЛИЗМИ ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА

MEСТО: ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

 „Сава Шумановић – сликар конструктивног приступа“

Предавање: др Ана Ереш

17. новембар, 19 сати

Шумановићево сликарство је од појављивања у југословенској јавности било веома запажено у ликовној критици и уметничкој теорији као репрезентативни пример модерних уметничких стремљења. Предавање о критичко теоријским приступима који су поставили темеље  разумевању уметниковог сликарског поступка и његових идејних експликација, као и интерпретацијама термина конструктивно сликарство који се прихвата као доминантна одредница за нове појаве у уметности на југословенском простору током треће деценије двадесетог века, одржаће др Ана Ереш, научна сарадница на одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду.  

MEСТО: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

„Боеми са Монпарнаса“

Музејска представа Театар младих „Мишоловка“, Нови Сад

Субота, 19. новембар, 15 и 18 сати

Спомен-збирка је музејску представу „Боеми са Монпарнаса“ остварила у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“ као део пројекта Музеј младих. Колаж сцена из Шумановићевог живота током боравака у Паризу двадесетих година прошлог века доноси новину у интерпретацији националног и европског културног наслеђа, у којем се уметност и ствараоци приближавају публици кроз занимљиву, интерактивну драмску форму.

Број посетилаца на представи биће ограничен, а присуство се може пријавити позивом на број телефона +381 21 472 99 66.

Пројекат CHOREOCHROMA Разговор

МЕСТО: РОТЕРДАМ, HBS – STUDIO OF GÂRDEN

19. новембар 2022, 15–16 часова

У организацији холандске Фондације „Bewegend Beeld“, партнера на пројекту ChoreoChroma, у Ротердаму ће се у оквиру фестивала „HBS fest 2022 – co creation is key!“ одржати финални, евалуативни део пројекта.

На својеврсном јавном округлом столу представници партнерских организација – Спомен-збирке Павла Бељанског, „LUCODA“, Плесног удружења Луксембурга и Фондације „Bewegend Beeld“ – поделиће са публиком резултате пројекта, али и искуство заједничког ангажмана у пројекту у европским оквирима. Разговор ће модерирати Алберт Меијер, а публика је позвана да активно учествује. За оне који нису у могућности да присуствују лично биће организован пренос уживо са могућношћу коментарисања.

Уз разговор у оквиру фестивала биће организована и изложба фотографија Гвида Бошуе, приказан документарни филм о пројекту, али и промовисано ново музичко остварење настало кроз сарадњу композитора Љубомира Николића, сликарке Шантал Маке и „DoelenEnsemble“.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *