ПРАЗНИЦИ УЗ УМЕТНОСТ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Празнични дани испуњени даривањем, радошћу, опуштањем и уживањем подстакли су нас да све посетиоце у Галерији Матице српске обрадујемо новим уметничким искуствима. Како бисмо вам омогућили да нову годину започнете живећи уметност, Галерија Матице српске биће отворена и током празничних дана, а за посетиоце различитих узраста и интересовања припремили смо бројне програме.

Препустите се уметности

У оквиру сталне поставке Галерије Матице српске очекује вас соба за препуштање уметности, која ће ваш боравак и искуство уживања учинити јединственим.  У синергији уметности, звука, простора и светла, имаћете прилику да у нову годину уђете и њен први месец проведете препуштајући се слици „Играчица“ Паје Јовановића. Представа жене у сликарству Паје Јовановића, тема је коју је уметник током свог целокупног стваралачког живота неговао и наново јој се враћао, трагајући за апсолутном лепотом која у нашем свету естетских сензација заузима надмоћно место. Беспрекорно изведена, сензуална и заводљива представа играчице ниједног посматрача не може оставити равнодушним. Препустите се њеном покрету и у вашим мислима дозволите јој да своју игру настави. Разиграјте мисли и осећања, преиспитајте их у додиру са овим делом Паје Јовановића и препуштајући му се, дозволите да вас поведе…

Упознајте најрепрезентативнија дела национале уметности

Стална поставка Галерије Матице српске са изложбом Слике великих формата – сведочанства епоха води вас на путовање кроз српску уметност од тренутка настанка првих икона мајстора зографа у XVIII веку па све до модерниста XX века који су преиспитали и довели у питање значење слике. Уз слободно кретање кроз векове и стваралаштво познатих српских уметника, осетите дух прошлих времена и сазнајте све оно што до сада нисте знали о српској уметности. 

Поклон-збирка Драгише Брашована поред дела ликовне уметности, садржи и дела примењене уметности које је сам архитекта Драгиша Брашован предано сакупљао , а који су чинили део његовог животног простора: огледала, комоде, витрине, фотеље, свећњаке, лустере, сатове… Део наведених предмета, који су чинили свакодневницу приватног живота архитекте, сада је изложено за ваше уживање у Свечаном салону и Великој сали Галерије Матице српске.

Откријте однос савремене уметности и  наслеђа

Изложба Матрица. Монологија Данила Вуксановића представља збирку клишеа Галерије Матице српске, сагладену кроз призму савремене уметности. Аутор и уметник Данило Вуксановић изложбом преиспитује живот предмета у музеју и указује на важност симбола прошлости као модела за стварање у актуелном уметничком тренутку, идејно спајајући и отварајући простор за несметану комуникацију и повезивање прошлости и садашњости. Посетите изложбу и сами преиспитајте процесе преношeња наратива и идеја у музејском и стваралачком контексту.

Истражите колекцију Галерије кроз породичну авантуру

У оквиру новог едукативног програма Мој Град. Новосадаске уметниче приче, креирали смо специјални породични водич. Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога, занимљиве игре и задатке откриваће историју и наслеђе Новог Сада, посматрајући уметничка дела у сталној поставци Галерије. 

Радно време:

Галерија Матице српске ће током новогодишњих и божићних празника бити отворена за публику:

  1. децембра 2020. oд 10.00 до 16.00 сати и 2, 3, 5. и 6. јануара 2021. године од 10.00 до 18.00 сати.

Редовно радно време почиње од 8. јануара 2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *