ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ УРОША ПРЕДИЋА

УРОШ ПРЕДИЋ ЗА СВЕ

Инклузивне радионице Пер.Арт

У оквиру пратећег програма изложбе и пројекта Урош Предић за све, организација Пер.Арт ће у изложбеним просторима Галерије Матице српске реализовати циклус инклузивних радионица. На ликовним, драмско-музичким и плесним радионицама учеснице/и ће имати прилику да се међусобно боље упознају кроз креативни радионичарски процес, као и да заједно креирају нове друштвене ситуације и односе.

Радионице ће водити Нела Ковачевић Милутиновић и Наташа Мурге Савић, Дуња Црњански и Мина Петрић, Жељка Јаковљевић и Фросина Димовска. Ове уметнице ће кроз дијалог и сарадњу понудити учесницима простор да истраже своја интересовања у различитим уметничким областима, као и да из другачијег угла приступе поставци и проведу време у Галеријском простору. Радионице су отворене за младе и одрасле са физичким и интелектуалним инвалидитетом, као и за особе без инвалидитета.

Организација Пер.Арт делује у области продукције, едукације и промоције савремених извођачких уметности и инклузије у култури. Вишегодишња сарадња Пер.Арт-а и Галерије Матице српске има посебан значај за промоцију инклузије и права особа са инвалидитетом јер представља конкретан пример инклузије у култури која доприноси идеји истинске реформе нашег културног и друштвеног система.

Музичко-драмска радионица (Дуња Црњански и Мина Петрић)

18. јануар 2023. године

16.00 – 19.00

Ликовна радионица (Наташа Мурге Савић)

19. јануар 2023. године

16.00 – 18.00

*линк за пријаву https://forms.gle/vmBJyEvWmadtDGMo8

Музичко-драмска радионица (Дуња Црњански и Мина Петрић)

21. јануар 2023. године

13.00 – 15.00

Ликовна радионица (Наташа Мурге Савић)

24. јануар 2023. године

16.00 – 18.00

*линк за пријаву https://forms.gle/yinnfQhdmUUDuFSb9

Плесна радионица (Фросина Димовска и Жељка Јаковљевић)

25. јануар 2023. године

16.30 – 18.30

Плесна радионица (Фросина Димовска и Жељка Јаковљевић)

27. јануар 2023.

16.30 – 18.30

Пратећи програм изложбе

УРОШ ПРЕДИЋ ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ЛЕПОТИ И УМЕТНОСТИ

Ауторска вођења кроз изложбу Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности одржаће се у петак, 20. јануара у 19.00 сати (др Снежана Мишић), у суботу, 21. јануара у 13.00 и 17.00 сати (др Снежана Мишић) и у недељу, 22. јануара у 13.00 и 17.00 сати (проф. др Игор Борозан).

Стварајући непрекидно више од осам деценија, Урош Предић је оставио изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете. Изложба Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности обухвата преко 140 експоната ‒ више од 100 Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, његове портрете које су начинили пријатељи уметници, као и документарни филм у режији Блажа Поповића. Под Галеријским кровом окупила су се уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред уметничких дела из Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Музеја Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду, Националног музеја модерне умјетности из Загреба, и многих других, на изложби се налазе и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском, представиће се Предићева основна тематска опредељења. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцуКосовка девојкаНадурена девојчицаВесела браћаСироче на мајчином гробуХерцеговачки бегунци и многе друге.

Аница Савић, 1898

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *