ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ УРОШ ПРЕДИЋ

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ЛЕПОТИ И УМЕТНОСТИ

Петак, 9. децембар у 19.00 сати

Предавање Урош Предић кроз слику задужбинарства Матице српске

Мср Јелена Веселинов, управница послова Матице српске

Задужбине су кроз историју Матице српске имале различит правни положај, али је њихов циљ увек био усмерен на унапређење културе, образовања и хумане сврхе. Задужбинари су своју имовину давали на управу Матици српској са осећајем сигурности да ће њихова жеља да допринесу остваривању општекорисних циљева бити трајно испуњавана. За кориснике, Матичине задужбине су значиле могућност за школовање, усавршавање у иностранству и друге намене које су биле подударне задужбинским.

Место Урошa Предићa у слици задужбинарства Матице српске могуће је посматрати на три начина. Пре свега, као првог корисника Задужбине Христифора Шифмана којом је управљала Матица српска. Из средстава ове задужбине Предић је примао стипендију која му је омогућила школовање на Академији уметности у Бечу. Осећајући колики је значај за његово уметничко усавршавање имала ова задужбинска стипендија имао је потребу да и сам допринесе подстицању задужбинсарства. Из преписке са пријатељем Богданом Дунђерским сазнајемо да је Предић имао значајну улогу у Богдановој одлуци да управљање својом задужбином повери Матици српској. Напослетку, Предић је и сам био задужбинар Матице српске поклањајући или сликајући за симболичне суме портрете њених задужбинара, од који неке имамо прилике да видимо на изложби Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности.

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ЛЕПОТИ И УМЕТНОСТИ

Петак, 10. децембар у 13.00 и 17.00 сати

Ауторско вођење кроз изложбу

Др Снежана Мишић, музејска саветница и ауторка изложба

Стварајући непрекидно више од осам деценија, Урош Предић је оставио изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете. Изложба Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности обухвата преко 140 експоната ‒ више од 100 Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, његове портрете које су начинили пријатељи уметници, као и документарни филм у режији Блажа Поповића. Под Галеријским кровом окупила су се уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред уметничких дела из Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Музеја Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду, Националног музеја модерне умјетности из Загреба, и многих других, на изложби се налазе и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском, представиће се Предићева основна тематска опредељења. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцуКосовка девојкаНадурена девојчицаВесела браћаСироче на мајчином гробуХерцеговачки бегунци и многе друге.

Ауторско вођење кроз изложбу одржаће се у два термина: у 13.00 и 17.00 сати. У 17.00 сати вођење ће бити симултано превођено на знаковни језик.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *