ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ ПАЈА ЈОВАНОВИЋ И ГУСТАВ КЛИМТ

Предавање

На прекретници векова – чаролија сецесије

Мајда Сикошек, историчарка уметности

Петак, 17. новембар у 19.00 сати

„Лепота је једина ствар којој време не може наудити”, написао је својевремено Оскар Вајлд. Од те премисе започеће прича о времену чији је производ уметничка револуција коју знамо под именом сецесија. Да ли је све било онако како се на први поглед чинило, и да ли је прекретница векова с правом названа ”лепа епоха” (La belle époque) или се иза тог романтичног имена крије нешто друго? Зашто је архитектура важна и шта можемо открити посматрајући архитектуру сецесије?

Едукативно-креативне радионице за децу

од 11 до 14 година у Галерији Матице српске

Због великог интересовања родитеља и деце за креативне радионице суботом за децу од 5 до 10 година, у октобру 2023. године у Галерији Матице српске започела је реализација прве сезоне едукативно-креативних радионица за старију децу узраста од 11 до 14 година. Радионице се реализују суботом у периоду од 16.00 до 17.30 сати, а теме радионица се односе на актуелне изложбе у Галерији Матице српске. Први двомесечни циклус радионица за старију децу под називом Уметност на бечки начин посвећен је изложби Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја.

У суботу, 18. новембра од 16.00 до 17.30 сати одржаће се ликовна радионица посвећена ликовном изражавању два сликара. Током ликовне радионице Како настаје портрет? учесници ће се упознати са три женска портрета представљена на изложби. Посматрајући трагове четкица на платну, откриће како настаје један портрет, односно приказ једне особе и њене личности или бар личности коју машта уметник у процесу сликања. Сазнаће како се уметник припрема, шта је битно да опажа и како то што опази може да пренесе на платно или папир. Након обиласка изложбе и приче о портретном сликарству, деца ће изабрати портрет који им је највише привукао пажњу и направиће своју интерпретацију користећи темпере. Кроз процес сликања, од скице до ситних детаља, водиће их сликар и конзерватор Галерије Матице српске мср Урош Мирић.

Радионице се реализују за максимално 15 учесника узраста од 11 до 14 година. Улаз на радионицу износи 200 динара по детету. Родитељи своју децу могу пријавити путем линка: https://forms.gle/AFfKXKg8WdyQp3QS9 Пријаве су обавезне.

Наредне радионице родитељи могу испратити на календару догађаја на сајту: https://www.galerijamaticesrpske.rs/pretraga-dogadjaja/ или добити информације путем мејла: decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *