ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ ЈЕДНА САСВИМ (НЕ)ОБИЧНА СРПСКО-ФРАНЦУСКА ВЕЗА

Пратећи програм изложбе

Једна сасвим (не)обична српско-француска веза

Олга Кешељевић и Марк Барбеза

Разговор

Сликарка Љубица Цуца Сокић (1914-2009). Из интиме великанке српског интимизма

Др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и др Миомир Гаталовић, научни сарадник на Институту за савремену историју, унук Љубице Цуце Сокић

петак, 7. април у 19.00 сати

Не пропустите несвакидашње предавање историчара др Миомира Гаталовића под називом: Сликарка Љубица Цуца Сокић (1914-2009). Из интиме великанке српског интимизма са пратећом видео презентацијом и разговором са др Тијаном Палковљевић Бугарски, управницом Галерије Матице српске у петак, 7. априла са почетком у 19.00 сати. Унук великанке Љубице Цуце Сокић ће представити њен живот и стваралаштво кроз призму 20. века, од њеног рођења у вихору Првог светског рата, сазревања у међуратном периоду и боравка у Паризу, са нагласком на пријатељство са Олгом Кешељевић и Марком Барбеза, преко личних сломова током Другог светског рата и послератног периода и унутрашње борбе да себе у наредним деценијама изгради у професора, академика и једну од најзначајнијих српских сликарки свих времена. Завирите у интиму Љубице Цуце Сокић и кроз бројне анегдоте откријте како је гледала на живот и уметност.

Разговор ће бири подељен у три етапе – Младост (1914-1944): околности рођења у Битољу, родитељи, одрастање на Дорћолу, Уметничка школа у Београду, одлазак у Париз, дружење са Олгом Кешељевић и пријатељима сликарима, повратак у Београд и окупација. Зрело доба (1945-1980): нови послератни поредак, илустрације, Ликовна академија у Београду, трагање за сопственим изразом, добијање атељеа, три стваралачке фазе, САНУ, признања. Позно доба и данашњица (1981-2009-2023): доследност, пријатељство са Олгом Кешељевић Барбеза и колегама сликарима, смрт, тестаментална воља, омиљена српска сликарка, легати и поклони породице Гаталовић.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *