ПОВОДОМ 20 ГОДИНА РУШЕЊА НОВОСАДСКИХ МОСТОВА

МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ПРОЈЕКАТ Нови Сад 1999 – 2019

у Галерији ИТД (Институт за трансфузију дизајна) на Петроварадинској тврђави

Време отварања: 24. март 2019. године

Колекција НОВИ САД – ГУЕРНИЦА 1999:
НАСТАЛА ЈЕ 1999. КАО УМЕТНИЧКА РЕАКЦИЈА НА РАЗАРАЊЕ НОВОГ САДА, ВОЈВОДИНЕ, СРБИЈЕ, КАО ЦИВИЛНИ И ЦИВИЛИЗОВАНИ НАЧИН МИШЉЕЊА НАСУПРОТ ВОЈНОМ, ОСИОНОМ И НАСИЛНОМ РАЗМИШЛАЊУ, КАО ОПОМЕНА ЦИВИЛИЗОВАНОМ ДРУШТВУ ДА ПРЕСКУПА ВЕЛИКА ОРУЖЈА НИСУ ПРОЈЕКТОВАНА И ПРАВЉЕНА ЗА ЈЕДАН МАЛИ ГРАД, ЗА ЈЕДНУ МАЛУ ЗЕМЉУ. ОНА СУ СЕ ТУ ТЕК МОГЛА ИСПРОБАТИ, А ЊИХОВА ПРАВА ПРИМЕНА СЕ ТЕК МОЖЕ ОЧЕКИВАТИ, ШТО СЕ ПРОТЕКЛИХ 20 ГОДИНА И ПОТВРДИЛО.

ГУЕРНИЦА * – ШПАНСКИ ГРАД НАСТРАДАО ПОД ТЕПИХ БОМБАМА У ШПАНСКОМ ГРАЂАНСКОМ РАТУ
ГУЕРНИЦА * – РЕМЕК ДЕЛО ПАБЛА ПИКАСА ПОСЛЕ ЧЕГА ЈЕ ГУЕРНИЦА ПОСТАЛА СВЕТСКИ СИНОНИМ ЗА РАЗОРЕН ЦИВИЛНИ ГРАД

САДРЖАЈ МУЛТИМЕДИЈАЛНОГ ПРОЈЕКТА:
– ИЗЛОЖБА – ФИЛМ – МУЗИКА – ФОТО ДОКУМЕНТ – СУВЕНИР –

ИЗЛОЖБА…ПЛАКАТА ЗА ОБУЋИ (МАЈИЦЕ), КОЈЕ СУ ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА ОБИШЛЕ ЦЕО СВЕТ И СВЕ КОНТИНЕНТЕ НА ТЕЛИМА НАШИХ ГРАЂАНА, СПОРТИСТА, ДЕЛЕГАЦИЈА КУЛТУРЕ, ФОЛКЛОРНИХ ДРУШТАВА, ХОРОВА, КАО И СТРАНАЦА КОЈИ СУ ИХ КУПОВАЛИ И КУПУЈУ И ДАНАС У НОВОМ САДУ, У ГАЛЕРИЈИ ИТД. МАЈИЦЕ ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ СУ УВРСТИЛИ У СВОЈ ПОСЛОВНИ ПОКЛОН: ИЗВРШНО ВЕЋЕ А.П. ВОЈВОДИНЕ, ГРАД НОВИ САД, СКУПШТИНА ГРАДА, СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ, ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ, РЕГИОНАЛНА ПРИВРЕДНА КОМОРА, КАО И НИЗ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВА У НОВОМ САДУ.
ФИЛМ…НАМЕНСКИ КРАТКИ ФИЛМ О НАСТАНКУ ГРАДА СА ГРАВИРАМА, АРТЕФАКТИМА НАСЕЉАВАЊА НОВОГ САДА, ПРЕКО ПРВОГ И ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА, ПЕРИОД ИЗГРАДЊЕ ДО 1999. ГОДИНЕ СА СКЕЛАМА НА ДУНАВУ. ФИЛМ ЈЕ РАЂЕН ЗА ПРОЈЕКАТ НОВИ САД – ГУЕРНИЦА.
АУТОР: ДУБРАВКО БАДАЛИЋ
МУЗИКА…СПЕЦИЈАЛНО КОМПОНОВАНА И АРАНЖИРАНА МУЗИКА ЗА ПРОЈЕКАТ НОВИ САД – ГУЕРНИЦА. АУТОРА КОМПОЗИТОРА СРЂАНА ТОДОРОВИЋА.
ФОТО ДОКУМЕНТ…ИЗБОР КАРАКТЕРИСТИЧНИХ ФОТОГРАФИЈА ИЗ РАЗАРАЈУЋЕГ ПРОЛЕЋА 1999. ГОДИНЕ.

АУТОРИ ФОТОГРАФИЈА:ГАВРИЛО ГРУЈИЋ,МАРТИН ЦАНДИР,БРАНКО ВУЈКОВ.
ФОТО ДОКУМЕНТ 2…О МАНИФЕСТАЦИЈАМА, НАГРАДАМА, ИЗЛОЖБАМА, ГРАДОВИМА И УОПШТЕ О ЖИВОТУ КОЛЕКЦИЈЕ ГУЕРНИЦА ОД 1999. ДО 2019.

ЦИЉ ПРОЈЕКТА
ПОРЕД ОБЕЛЕЖАВАЊА ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ РАЗАРАЊА НОВОСАДСКИХ МОСТОВА, ГЕНЕРАЦИЈИ, ДАНАС СТУДЕНАТА И СРЕДЊОШКОЛАЦА, КОЈИ СУ 1999. ГОДИНЕ БИЛИ ИСУВИШЕ МАЛИ, ПОСЛАТИ ПОЗИТИВНУ ПОРУКУ ДА ЖИВЕ У ЈЕДНОМ МУЛТИНАЦИОНАЛНОМ ПРОСТОРУ, КОЈИ ЈЕ ПРОСТОР-МОСТ, У ГРАДУ-МОСТУ, КОЈИ ЛЕЖИ НА РЕЦИ МОСТУ (ДУНАВУ), У КОМЕ ЖИВЕ ЉУДИ-МОСТОВИ, КОЈИМА СУ У ПРОШЛОСТИ СВИ РАТОВИ РУШИЛИ ДУНАВСКЕ МОСТОВЕ, А НОВОСАЂАНИ СУ ИХ, ПОСЛЕ, ПОНОВО ПОДИЗАЛИ, ЈЕР МЕЂУ ЊИМА НИКО НИКАДА НИЈЕ ПОРУШИО МОСТОВЕ.

САДАШЊИ ТРЕНУТАК УПОТРЕБЕ ИЗГРАЂЕНОГ НОВОГ МОСТА, НА СТУБОВИМА ПОРУШЕНОГ, ДАЈЕ НА ЗНАЧЕЊУ И СИМБОЛИЗМУ ОВОМ ПРОЈЕКТУ, КАО И ОВОМ СВОЈЕВРСНОМ МОСТАРЕЊУ НОВОГ САДА, НОВОСАЂАНА И ГРАЂАНА СРБИЈЕ.

ТИМ ЗА КОМУНКАЦИЈУ
ГАЛЕРИЈА ИТД

ТЕЛ: 063/822 31 32 (Радошевић)
e-mail:atelje.radosevic@neobee.net
muk.novisad@gmail.com

 

Извор: Галерија ИТД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.