Потпредседник Ћурчић отвориo конференцију посвећену развоју социјалног предузетништва

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић отворио је дана18. маја 2023. године у Научно-технолошким парку Нови Сад  конференцију под називом „Развој дигиталних социјалних иновација и модел изврсности социјалног предузетништва“.

Учеснике конференције поздравили су и директор НТП-а Небојша Дракулић и шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини.

Конференција, коју је организовао Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, у сарадњи са  Научно-технолошким парком Нови Сад, има за циљ подстицање даљег развоја социјалног предузетништва у нашој покрајини.

У присуству великог броја истакнутих представника привреде и надлежних институција у области социјалног предузетништва, покрајинских институција, Европске комисије, банака, међународних организација и научноистраживачких института, потпредседник Ћурчић нагласио је значај окупљања око данашње теме, што треба да допринесе  стварању повољног амбијента за привреднике који послују по принципу социјалног предузетништва, као и препознавању иницијатива у том домену којима треба пружити системску подршку и омогућити њихов развој.

„Након низа година, у фебруару 2022. усвојен је Закон о социјалном предузетништву, а његова примена почела је у децембру. Савет на чијем сам челу бави се том облашћу и као кључну област управо смо препознали значај сектора социјалног предузетништва, чему смо посвећени од нашег оснивања 2020. године. У сусрет овом закону организовали смо низ обука за представнике јединица локалне самоуправе како бисмо их упознали са прописима у тој области. Управо оне играју важну улогу у препознавању и развоју предузетника који су социјално сензибилисани и желе да се баве социјалним предузетништвом“, истакао је Ћурчић.

Он је указао на то да је створен правни оквир и да је сада најважније даље снажење социјалног предузетништва и свих актера у тој области. Ћурчић је навео да Покрајинска влада у том смислу пружа директну финансијску помоћ преко конкурса Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Крајем прошле године, из покрајинског буџета је усмерено око шест милиона динара управо социјалним предузећима у Војводини.

„Социјално предузетништво није само стицање профита, већ и решавање друштвених изазова као што су запошљавање оних који теже долазе до посла и решавање еколошких проблема на одржив и предузетнички начин. Решење је у социјалној економији и сензибилности људи који желе да допринесу друштву“, поручио је Ћурчић и притом указао и на неозабилазан значај дигиталних социјалних иновација за унапређење социјалне економије, о чему ће на овој конференцији такође бити речи.

Директор Научно-технолошког парка Нови Сад Небојша Дракулић подсетио је на то да је један од начелних циљева социјалног предузетништва  стварање повољног пословног окружења и развијање свести о значају социјалне економије.

„Научно-технолошки парк Нови Сад је институција која као иновативна заједница и место одличних идеја окупља скоро 40 чланица, међу којима су институти, научноистраживачка развојна одељења, компаније и стартапи, и зато представља одлично место за спровођење мисије социјалног предузетништва“, истакао је Дракулић и пожелео успешан рад учесницима панела.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини нагласио је значај доношења закона у области социјалног предузетништва у Србији, на шта се чекало десет година. Како је истакао, Закон не само да препознаје теже запошљавање, већ и еколошке, здравствене и едукативне циљеве усмерене на одрживо пословање.

„Била је потребна деценија да Србија добије Закон о социјалном предузетништву, али тиме овај посао није завршен. Потребно је радити на његовој примени и мерама, попут оних за подстицај, којима би се преко јавних и донаторских средстава помогло социјално предузетништво. Треба радити и на развојним програмима, укључивању приватног сектора, на дигитализацији и повезивању, дакле – треба изградити капацитете какви постоје у Европској унији. Битно је да се сви удруже у овом послу – од државе, преко предузетника, приватног сектора, локалне самоуправе и банкарског система, па до самих грађана“, истакао је Бертолини.

Конференција обухвата два панела – први је посвећен моделима изврсности социјалног предузетништва, а други развоју дигиталних социјалних иновација и моделима друштвено одговорног пословања.  

Извор:

Покрајинска влада

Секретаријат Покрајинске владе

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *