ПОСЛЕДЊИ ДАНИ ИЗЛОЖБЕ „ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ“

Пратећи програм изложбе ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ

Галерија Матице српске

петак, 31. мај у 19.00 сати

Предавање Париз Саве Шумановића

Станислава Јовановић Миндић, кустоскиња ГМС

Париз као престоница уметности и културе је у периоду након Првог светског рата привлачио и окупљао бројне српске уметнике. У овом граду, који је нудио један другачији доживљај живота и уметности се по први пут нашао и Сава Шумановић 1921. године. Шумановић је насликао низ слика инспирисаних француском престоницом од урбаних мотива, до препознатљивих симбола града. Како су протекли његови боравци у Паризу, с каквим се изазовима суочавао, која места је обилазио? Кроз примере слика из колекције Галерије Матице српске покушаћемо да расветлимо и разумемо Шумановићев сусрете с „градом светлости“ и његов однос према француској култури и уметности.

Предавање Бијонсе у Лувру. Уметност, моћ и идентитет

субота, 1. јун у 17.00 сати

Галерија Матице српске

Због великог интересовања публике на предавању Бијонсе у Лувру. Уметност, моћ и идентитет у оквиру обележавања манифестације Европска ноћ музеја, предавање ће се поново одржати у суботу, 1. јуна у 17.00 сати.

Када су поп звезда Бијонсе и њен супруг Џеј Зи снимили музички спот за песму у најпрестижнијем француском и светском музеју у свету – Лувру, утисак јавности био је веома подељен. После неколико година и даље овај потез самог музеја али и познатих звезда остаје многима нејасан. Кроз причу кустоса Николе Ивановића и музејског едукатора Горана Вујкова, посетиоци ће имати прилику да открију уметничке детаље овог спота, као и потенцијалне поруке које сама музика и слике носе.

ИЗЛОЖБА ДЕЧЈИХ РАДОВА у Галерији Матице српске

Свечано отварање 1. јуна у 12.00 сати на Тргу галерија

Обележевајући 1. јун на Тргу галерија заједно са нашом најмлађом публиком – децом и њиховим родитељима, васпитачима, учитељима и пријатељима већ шесту годину заредом створили смо нову традицију, којом указујемо на значај одрастања уз уметност, и Трга галерија као важне културне тачке Града. Заједно са нашим посетиоцима тог дана обележавамо годишњицу отварања Галерије Матице српске за публику у данашњој згради на Тргу галерија.

Ове године за прославу 1. јуна припремили смо свечано отварање изложбе дечјих радова настале као резултат едукативног програма Био једном један сликар. Урош Предић, изложбе Инспирисани Француском, као и радионице о стваралаштву Богомила Карлавариса. Програм отварања употпуниће и музички наступ дечјег хора Сунцокрети Музичке школе „Исидор Бајић“.

На изложби ће бити представљени радови деце из предшколских установа „Радосно детињство“, „Маштоленд“, „Пуж“ и „Змај“, као и основних школа „Светозар Марковић“ и „Прва војвођанска бригада“, који су током ове школске године учествовали у едукативном програму за децу Био једном један сликар. Урош Предић, креативним радионицама за децу посвећеним изложби Инспирисани Француском, као и у радионици о стваралаштву Богомила Карлавариса. Инспирисани уметничким причама, са васпитачима, ликовним педагозима и музејским едукаторима, деца су стварала своја „уметничка дела“ којима су сумирали утиске и стечена знања, запажања и осећања која су са собом понели. Изложбом дечјих радова желимо да провиримо у њихов свет и укажемо на значај дечјег стваралаштва.

Поред изложбе и наступа дечјег хора, малишани ће током прославе уживати и у креативним програмима у Парку скулптура, док ће родитељи, старатељи баке и деке са децом и унуцимакроз игру, занимљиве задатке имати могућност да се препусте уметности уз породични водич На таласима уметности како би открили различите уметничке приче на изложби Инспирисани Француском.

Изложба дечјих радова трајаће до 30. јуна, а улаз у Галерију је бесплатан.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *