ПОСЛЕДЊА СТРУЧНА ВОЂЕЊА КРОЗ ИЗЛОЖБУ ПОКЛОН – ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА

Пратећи програм изложбе ПОКЛОН-ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА

Петак, 29. септембар у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Нови Сад

Стручно тумачење изложбе

Ивана Јањић, кустоскиња ГМС и ауторка изложбе

Сваки предмет Поклон-збирке Драгише Брашована, поред својих историјско-уметничких карактеристика, чува и део приче о начину живота, потребама и навикама чувеног архитекте. Необичне првобитне намене, а посебно Брашованове интервенције у ентеријеру и склапања елемената у храбре целине, одражавале су укус зрелог ствараоца који иза фасаде креира свој свет. У том свету нежне порцеланске латице сударају се са чврстом површином мермера, меснато акантусово лишће са дискретним ромбоидним линијама, једноставни стубићи су граничници заталасаним формама, док све скупа поиграва обједињено светлошћу са различитих извора. Светлост, кључна нематеријална компонента ентеријера у рукама архитекте постаје материјал, шарајући површине зидова и таваница преклопљеним полусенкама и сенкама оживљених предмета.

На стручном тумачењу изложбе публика ће бити у прилици да чује шта је све чинило магичним простор у коме је живео и стварао архитекта Драгиша Брашован, и зашто је тим Галерије креирао посебну просторију у завршници изложбе као својеврсни омаж великом архитекти.

У петак у 19.00, као и током викенда у 13.00 и 17.00 сати одржаће се последња стручна вођења кроз изложбу поводом затварања. Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована ће моћи да се погледа до недеље, 1. октобра.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *