ПОНОВО У ИГРИ – 8. ШЕKСПИР ФЕСТИВАЛ

Трагедија Хамлета чувеног Питера Брука у извођењу француског театра Des Lumières et des Ombres коју је режирао Ги Пјер Kуло, отвориће 8. Шекспир фестивал у Вили Станковић у Чортановцима.

Јединствени међународни фестивал који се од 2. до 6. јула одржава уз подршку UNIQA  осигурања чини програм савремених светских продукција Шекспирових дела, а публици ће представити позоришне представе из Француске, Италије, Македоније и Србије.

На централној фестивалској локацији, у Вили Станковић, наступиће Народни театар Битола представом History of motherfuckers – Korolian у режији једног од најзначајнијих савремених редитеља у нашој земљи, Андраша Урбана, а биће изведен и Мој Шекспир Никите Миливојевића, неочекивана форма у којој глумци највећег драмског писца смештају у садашњост представљајући га кроз догодовштине иза сцене и стечена искуства наступима у Шекспировим драмама.

У пратећем фестивалском програму, публика ће у Kултурном центру Новог Сада моћи да погледа филмске адаптације Шекспирових дела, Kоролиан (режија Ралпх Фиеннес) и Бура (режија Јулие Таyмор).

За октобар је планиран чувени Makbet Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona из Италије, који након гостовања на Сибиу фестивалу, Хонг Kонг фестивалу, Платонов фестивалу у Русији, Фествалу светског казалишта Загреб, Barbikan центру у Лондону .
У оквиру програма Шекспир фестивала долази и у Српско народно позориште у Нови Сад.
Италијански критичари прогласили су Makbet најбољом представом у 2017. години – добитник је најзначаније италијанске награде у области извођачких уметности, својеврсног Оскара италијанског театра- The Premio Ubu Award 2017.

Програм 8. Шекспир фестивала најавио је Никита Миливојевић, директор и оснивач фестивала.
„Поново смо у игри! Годину дана били смо избачени из ње – али ево нас поново на позоришном терену. Европско првенство у фудбалу дало нам је подстицај да и Шекспира ове године обучемо у фестивалски дрес, са бројем 8! Осми по реду Шекспир фестивал од 2. до 6. јула оживеће поново предивни амбијент Виле Станковић. Бити – ил’ не бити … Бити – наравно! Добро дошли!“
Испред институција које су подржале овај догађај говорили и Драгана Милошевић, покрајински секретарза културу и јавно информисање, Немања Милојевић, у име Општине Инђија, Светозар Цветковић, глумац и Соња Марић, директор Бренда и комуникација UNIQA  осигурања.
„Драго ми је што UNIQA и Шекспир фестивал поново играју заједно на аутентичној интернационалној позорници велелепне Виле Станковић. У складу са пословањем и корпоративно – друштвеном одговорношћу, UNIQA улагањем у културу инвестира у сигурно богатство духа и већ осам година поносно подржава Шекспир фестивал, истински позоришни празник. Прошлогодишњи фестивал, донео је свима потребну ведрину упркос специфичним околностима и као ранијих година, потврдио да публика заиста ужива у свевременским делима највећег драмског ствараоца на Шекспир фестивалу под ведрим небом. Нестрпљиво чекамо почетак и сигурно незаборавно издање 8. Шекспир фестивала који је, након прошлогодишњег домаћег репертоара, поново у међународној игри”, рекла је Соња Марић, директорка Бренда и комуникација UNIQA осигурања и подсетила да UNIQA 15 година доприноси очувању и промоцији културне баштине подржавајући догађаје, институције, идеје које грађанима Србије приближавају вредности богате а разноврсне домаће и светске културне сцене .

Интернационални Шекспир фестивал Европска мрежа фестивала званично је 2019. године уврстила на листу најзначајнијих на Старом континенту. Осмишљен како би извођењем представа под ведрим небом на аутентичан начин дочарао време и неговао успомену на највећег светског драмског ствараоца, Шекспир фестивал се од почетка одржава уз подршку Покрајинске владе, Општине Инђија, Министарства културе, Града Нови Сад, UNIQA осигурања. Оснивање Шекспир фестивала у Србији иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри VI” у чувеном Глоб театру у Лондону маја 2012. године. Поред жеље да нам открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић је био вођен идејом да се државна резиденција, Вила Станковић – изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом.

Улазнице за 8. Шекспир фестивал могу се од 22. јуна купити на свим Tickets продајним местима.

Извор: Српско народно позориште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *