ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ПОДРЖАЋЕ ОБЈАВЉИВАЊЕ САБРАНИХ ДЕЛА АКАДЕМИКА ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА

САОПШТЕЊЕ

Мировић: Покрајинска влада подржаће објављивање Сабраних дела академика Дејана Медаковића

Нови Сад, 16. март – Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са главним и одговорним уредником Издавачке куће „Прометеј“ Зораном Колунџијом и Павлом Медаковићем поводом објављивања Сабраних дела академика Дејана Медаковића.

„Једини начин да омеђимо нашу културну баштину, коју је академик Медаковић откривао за многе генерације, понекад и у тешким временима, јесте да oбјављивањем Сабраних дела укажемо на његов значај за нашу целокупну културу. Очекујем да Издавачка кућа Прометеј у току ове године заврши овај обиман посао и тиме још једном подсети нашу јавност на академика Медаковића и његово дело“, казао је председник Мировић.

Према речима директора „Прометеја“ Зорана Колунџије, академик Дејан Медаковић изнео је нашу историју уметности на европску сцену.

Академик Дејан Медаковић рођен је 7. јула 1922. године у Загребу, а преминуо је 1. јула 2008. године у Београду. Био је председник Српске академије наука и уметности, историчар уметности, песник и књижевник, који је оставио дубок траг у српској науци и култури. Међу његовим најпозначајнијим делима су „Ефемерис“, „Срби у Бечу“, „Путеви српског барока“, „Фрушкогорски манастири“..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *