POČINJU DEVETI DUNAVSKI DIJALOZI

Deveti Dunavski dijalozi od 7. septembra u Novom Sadu

Deveto izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od 7. do 28. septembra 2021. u Novom Sadu u organizaciji novosadske galerije Bel art.

Festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona koju će posetioci moći da pogledaju na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Ove godine u programu dominira centralna izložba Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti u Muzeju savremene umetnosti, gde će se održati i istoimena međunarodna konferencija. Pored centralne, biće upriličene i postavke: Novi Sad+ u Katoličkoj porti, Bugarsko-srpski umetnički dijalozi na tri lokacije – SULUV, Mali likovni salon i Galerija Bel art i DijalogT emišvar – Novi Sad u Petrovaradinu – Veliki ratni bunar, Podzemne vojne galerije i Trg Prote Mihaldžića.

Ove godine je ostvarena i saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu „Baštu Novi Sad“ (Novi Sad Garden) na ovom festivalu, a međunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ će se putem mreže patnera uživo emitovati na svim kontinentima.

Festival  Dunavskidijalozi  je platforma za prezentaciju aktuelnih tokova vizuelne umetnosti dunavskog regiona, umetničku saradnju i razmenu, koju je galerija Bel art pokrenula 2013.godine. Do sada učestvovalo preko  400 umetnika, kustosa i teoretičara umetnosti iz 14 zemalja (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, BiH, Crna Gora, Češka, Makedonija). Osnovni koncept je da umetnički direktor određuje tematski okvir te poziva ugledne kolege, selektore iz pojedinačnih zemalja na Dunavu da predstave aktuelnu scenu samostalnom ili grupnom izložbom.

Ovogodišnji detaljan program nalazi se na LINKU.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *