ПОЧИЊЕ КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ: СУСРЕТ МОДЕРНОГ СТВАРАЛАШТВА И ИНДУСТРИЈСКОГ НАСЛЕЂА

Трећи Калеидоскоп културе, који ће ове године бити одржан од 4. септембра до 9. октобра, отвориће уметничко-програмски концепт „Лиман 5, у Новом Саду, на месту где се сусрећу индустријско наслеђе и савремено стваралаштво.

Четири дана свечаног отварања на простору некадашњег Великог Лимана кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, представљаће увертиру у пет недеља, током којих ће се програми представљати широм Новог Сада, пружајући посетиоцима прилику да изаберу и створе сопствени калеидоскоп културе. 

Калеидоскоп културе 2020: https://youtu.be/D7MFqmzGNMA

Програми Калеидоскопа културе биће доступни и онлајн, чиме ће приступ публици бити већи и у складу са новим оквирима децентрализације културе. Искуство Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе стечено кроз јачање новосадске уметничке сцене, јесте да је подршка онлајн посетилаца велика, што даје нови подстрек како култура може да се развија, уз то стварајући и нову публику.  

„Јединствен подвиг у Србији и региону је најбољи опис овогодишњег Калидоскопа културе. Својом културом заједништва, укључујући све Новосађане, он не само што надилази уобичајени приступ култури, већ овогодишњом организацијом, уживо и онлајн, превазилази ограничења наметнута короном. Свечано отварање је утолико важније јер се дешава у простору где је култура дијалога показала да као друштво, без обзира на различита виђења, често и неповерење, имамо снаге да комуницирамо и стварамо заједно”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић и додао да је Калеидоскоп културе својеврстан пример пројекта који настаје и развија се кроз смернице и укључивање свих актера – уметника, установа културе, невладиних организација, грађана и посетилаца, из чега прозилази јак програмски концепт. 

Култура заједништва кроз јединствен уметничко-програмски приступ започеће овогодишњим свечаним отварањем, уз учешће Српског народног позоришта, Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра „Инфант, Битеф театра, Шабачког позоришта, театра Мимарт, уметничко-продукцијског колектива Каркатаг и Обнова филм феста. На отварању ће бити одржана и изложба о „Великом Лиману, представљање слободних уметника из некадашње „Кинеске четврти, те изложба студената са смера за Сценски дизајн Факултета техничких наука. 

Након свечаног отварања, публику испред Фабрике чекају позоришне представе испред Ланчаре и Гвожђаре, перформанс испред Културне станице ОПЕНС, где ће бити и пројекција дечијих филмова, затим уметничке, визуелне и звучне инсталације код Гвожђаре, Фабрике и Челичане, испред Складишта и на Мостоградњи. Изложбе фотографија такође ће бити на више локација, а то су Челичана, Радионица, Гвожђара и Менза, испред које ће бити и пројекција филмова. 

Главна идеја овогодишњег отварања Калеидоскопа културе, очувања и промоције наслеђа кроз модерни израз, се можда најбоље огледа у извођењу мултимедијалног оперског спектакла „Риголето. То је први пут да ће ова опера, након скоро 170 година од премијере у Венецији,  бити изведена на отвореном, уз специјалну видео пројекцију на фасади дугој 50 метара.  

„Прави је тренутак да пружимо једни другима руке – можда сада по први пут и да заправо покушамо да оперски уметници изађу из оперске зграде и остваре једну сјајну синергију са другим начином размишљања и другим простором. Када се оваквим, великим пројектима , стварају нове околности, заједница расте и тако се заправо бива престоницом културе“, рекао је редитељ Александар Николић. 

„Риголето, под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика, урађен у копродукцији са најстаријим српским театром, Српским народних позориштем, публика ће имати прилике да погледа 7. септембра код Чешког магацина. 

Детаљан програм трећег Калеидоскопа културе са сатницом моћи ћете да пронађете на сајту: http://kaleidoskopkulture.com/sr/ 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *