ПОЧЕЛА 8. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „CONSTRUCTION23“

Међународна конференција студената грађевинарства, геодезије и архитектуре „CoNstruction23“, која годинама окупља бројне учеснике из региона, али и студенте из Италије, Немачке, Туниса, Турске и других земаља, почела је данас на Новосадском сајму.

Пројекат је покренула Студентска унија Факултета техничких наука, са циљем стручног усавршавања и упознавања студената са актуелним трендовима у поменутим областима.

Обраћајући се присутнима, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да је ово успешан пројекaт оних који су свесни да је осим академских знања, једнако важно пратити иновације и бити у корак са новим достигнућима. 

„Ово је прилика да будући стручњаци већ сада направе значајне контакте, осете како њихова струка делује у пракси, размене знања, ступе у контакт са успешним и иновативним компанијама и тако се боље позиционирају на тржишту рада“, поручио је Софић и истакао да ће Покрајинска влада увек пружити подршку овако важним пројектима.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић казао је да је ова конференција важна и због туристичких потенцијала јер окупља учеснике из деветнаест земаља.

„С друге стране, овај конгрес је значајан због умрежавања и упознавања младих који ће сутра водити привреду на територији Војводине“, рекао је Иванишевић.

Он је навео и то да је важна синергија релевантних институција –републичких и покрајинских органа, као и јединица локалне самоуправе.

„Када се у грађевинарству ради, имамо преко 35 других делатности које иду уз ову област. Говоримо о великом броју ангажованих људи, а наша намера за наредну годину јесте да креирамо специфичне обуке за врсте услуга које недостају, а то су ИТ сектор, туризам, угоститељство и грађевинска индустрија“, додао је Иванишевић.

Програм конференције која траје до 13. новембра обухвата стручна предавања, радионице, панел-дискусије и посете градилиштима, где ће студенти имати прилику да се непосредно упознају са својом струком.

Поред Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, пројекат је подржао и Факултет техничких наука – Департман за грађевинарство и геодезију и Департман за архитектуру и урбанизам, као и бројне компаније.

Скупу су присуствовали представници Универзитета у Новом Саду, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Михајло Мишић, заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац и декан Факултета техничких наука проф. др Борис Думнић. 

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *