ПЛАНИНАРЕЊЕ ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ НА ФРУШКОЈ ГОРИ

У недељу, 8. октобра 2023. године организује се планинарење за децу и одрасле на Фрушкој гори и посета манастиру Бешеново.

Планинарска акција се организује поводом обележавања пола века од смрти Милунке Савић, српске јунакиње Ослободилачких ратова Краљевине Србије 1912-1918.

Стаза:

Манастир Бешеново – Поток Краљевац – Подрумиште – Вуковац  – Гребенски пут – Излетиште Јабука  – Краљевац – Бунарине – Поток Чикаш – Манастир Бешеново  (око 9 km)

Кружна стаза је дужине око 9 km. Почиње и завршава код манастира Бешеново. Стаза углавном води кроз шуму.

Ко буде желео, после планинарења, може да посети и Бешеновачко језеро, односно језеро Бели камен, које се налази у близини.

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

 • Окупљање у порти манастира Бешеново на Фрушкој гори.
 • Полазак у шетњу је у 11.10 часова.
 • Доћи сопственим превозом (аутом).
 • Представници организатора ће да присуствују Литургији у манастиру.
 • Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 • Понети у ранцу воду и храну.
 • Опрема: теренска одећа и обућа.
 • Деца (од 6 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
 • Свако учествује на сопствену одговорност.
 • На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

НАПОМЕНА: На навигацији је погрешно убачен пут за манастир Бешеново. Навигација грешком води кроз неки земљани шумски пут који никако није за аутомобиле. Ко долази аутом из Новог Сада, најбоље да иде преко Беочина. После Беочина се попне на југ ка Црвеном чоту (не иде се ка селу Черевић). Од велике раскрснице на Гребенском путу (код Црвеног чота), спустите се низбрдо асфалтом на југ (кренете у правцу Сремске Митровице), до села Бешеновачки Прњавор и ту је у близини манастир. Значи, до манастира Бешеново има асфалт, само немојте (ко долази из правца Новог Сада) после Црвеног чота да користите навигацију.

ПОВОД ЗА ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ:

Планинарска акција се организује поводом обележавања пола века од смрти Милунке Савић.

У оквиру шетње биће одржан кратак историјски час на ову тему.

Рођена је у селу Копривница код Јошаничке Бање у Рашкој. Удала се 1922. године, за  Вељка Глигоровића из Мостара.

Милунка Савић, удато Глигоревић, била је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“, жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута.

Почетком 1920-их година као ратни добровољац за заслуге у рату, од државе је добила земљу и имање у Степановићеву, селу крај Новог Сада, где је подигла кућу.

Меморијални комплекс са сталном изложбеном поставком посвећен Милунки Савић је отворен 2020. у Јошаничкој Бањи.

Шведска пауер метал група Сабатон посветила јој је песму под називом Lady of the Dark на свом албуму The War to End All Wars из 2022. године.

НЕКА ОД МЕСТА КОЈА ЋЕМО ПОСЕТИТИ:

·       Бешеновачки Прњавор: је село на Фрушкој гори и броји око 150 становника. У близини се налази Манастир Бешеново и Бешеновачко језеро, односно језеро Бели камен.

·       Манастир Бешеново: Смештен је уз шуму крај потока Чикош. Манастир је основао српски краљ Драгутин крајем XIII века и посвећен је Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Током Другог светског рата тешко је оштећен, остао је без кровне конструкције и неких зидова. С временом је цигла одношена, тако да су од манастира остали само темељи.Током 2013. године почела је реконструкција манастира.

 • Гребенски пут:  Дуж целог била Фрушке горе пружа се Гребенски пут, пробијен још крајем XVII века од стране Еугена Савојског за одбрану од Турака. Тада се звао „Еугенов пут“. После се звао „Гребенски пут“. Једно време се звао и „Партзнаски пут“. Пут иде стално гребеном Фрушке горе и враћен му је стари назив „Гребенски пут“.

·       Излетиште Јабука: се налази уз Гребенски пут, између Летенке и Црвеног чота. Излетиште је постављено на благо таласастој заравни са проређеним, али пространим крошњама. Мало ниже кад се спустите макадамским путем, можете доћи до извора.

·       Бешеновачко језеро или језеро Бели камен:  драгуљ Фрушке горе, некадашњи је коп лапорца, а сада својим контрастом плаветнила воде и белине камена на тренутак подсети на Медитеран. Вода је чиста, прозирна, необичне тиркизне боје, а кажу и лековита због свог минералног састава.

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

Извор: Удружење српских добровољаца 1912-1918 Нови Сад

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *