ПАВЛЕ БЕЉАНСКИ И ИВО АНДРИЋ: ДИПЛОМАТЕ И ДАРОДАВЦИ

У Спомен-збирци Павла Бељанског, у четвртак 13. јуна 2019. године у 20 часова, биће отворена изложба Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци, која представља резултат сарадње новосадског легата са Музејем града Београда (Музеј Иве Андрића). Овим пројектом, Спомен-збирка обележава 100 година од почетка дипломатске каријере Павла Бељанског, која је започела у Стокхолму 1919. године, као и 180 година од успостављања модерних француско-српских дипломатских односа. Ауторке изложбе су МА Гордана Гајић, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског и Татјана Корићанац,
музејски саветник Музеја Града Београда. Изложбу ће отворити господин Јоаким Верн, саветник-министар и заменик шефа мисије амбасаде Шведске у Београду.
Рођени исте године, посвећени уметности и дипломатији, Бељански и Андрић били су део истог културног круга. Период између два светска рата провели су у дипломатској служби, a обојица највећи успех на том плану постижу пред Други светски рат – први у Риму, други у Берлину. Пензионисани, рат проводе у окупираном Београду, када Андрић завршава роман „На Дрини ћуприја“, а Бељански заокружује своју збирку. Њихово животно дело у сфери уметности крунисано је 1961. године, када Иво Андрић добија Нобелову награду за књижевност, а колекција Павла Бељанског постаје музеј. За собом су оставили два изузетна легата – Задужбину Иве Андрића у Београду и Спомен-збирку Павла Бељанског у Новом Саду.
Излагањем врхунских уметничких дела, фотографија, разноврсне документарне грађе и дипломатских униформи Павла Бељанског и Иве Андрића, циљ је да се представе њихови естетски афинитети и професионалне каријере. Колекционар Бељански и нобеловац Андрић, репрезенти националне културе и дипломатије, остварили су пријатељства са Стојаном Аралицом, Костом Хакманом, Лепосавом Павловић, Лизом Крижанић, Пеђом Милосављевићем и другим уметницима, а радови из два легата, на нов начин осветљавају природу истих стваралаца и њихових дела. На делима из обе колекције, једне сасвим личне, а друге посвећене свом народу, уочавамо сродне жанровске оријентације које ненаметљиво откривају суштинске преокупације уметника и дух епохе.
У оквиру поставке приказана је и изложба „Иво Андрић: писац и/или дипломата“ Музеја града Београда, први пут представљена јавности 2011. године поводом обележавања јубилеја – 50 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, а која је до данас гостовала у бројним европским градовима.
Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Медијски покровитељ изложбе су: РТ Војводине, Color Media Communications и Радио Беседа. Изложба ће бити отворена до 4. августа 2019. године.
Извор и фото.: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *