ПАНК ПРОМОЦИЈА ПЕСНИЧКЕ КЊИГЕ ЖИВАНА ПУЈИЋА У СКЦНС ФАБРИКА У НОВОМ САДУ

Промоција књиге песама аутентичног панкера, музичара, музичког менаџера, текстописца, песника и перформера, Живана Пујића, под насловом „Не може све бити како желим“, одржана је у Новом Саду, 14. фебруара 2024. године, у СКЦНС Фабрика.

Живан Пујић је особена уметничка појава – искрени, разбарушени, „софистицирани бунтовник с разлогом“, како сам за себе каже, он никога не оставља равнодушним. Иако воли да нагласи како је из „Панкчева“, Живан често путује, најчешће је у Београду, али одлази и у друге градове широм Србије. Први његов бенд се звао Живан и жилети, а сада је лидер музичког пројекта Лустрирани.

Пујић је на Дан љубави и вина (Свети Валентин и Свети Трифун) гостовао у великој сали култног културног места у Новом Саду – СКЦНС Фабрика, где је промовисао своју прву збирку поезије и премијерно представио спот за песму „Секси Ноуле“ музичког пројекта Лустрирани. Пујићева збирка „Не може бити све како желим“ објављена је прошле године у издању Градске библиотеке Панчева и Народног музеја Панчева.
Аутор дизајна је Урош Ђурић, а рецензије су написали Петар Јањатовић и Немања Ротар.

Пујић пише непосредно и храбро, без лицемерја и увијања. Његове песме су бескомпромисне, јер за њега нема табу теме, али одишу дубоким емоцијама. Најчешће се поетички обрачунава са политиком (тачније политиканством), властољубљем, ратно-хушкачким лудилом и малограђанштином, не штедећи лажни морал и лицемерје. Тако он детиње искрено пева о смислу постојања у овом затрованом, корумпираном свету, жали због лоших избора и пати због изневерених надања, али верује у победу добра и љубав која ће неизбежно победити. Пујић се пита: „Шта је то што помера планине? / Шта је то што те диже у висине? / За чиме неће жеља да мине, / У твом краљевству тишине? … То је љубав!!!“ Ипак, његов став је трезвен и опрезан јер кличе: „Хајде, / Реците ми сад сви, / Да ли може љубав да се заустави, / Само немојте ме са тим, / У појам убити!!!“

Промоција је наишла на срдачан пријем код новосадске публике. Модератор вечери био је Славко Матић, фронтмен групе Збогом Брус Ли, у сарадњи са домаћином, Јованом Гвером, директором СКЦНС, издавачем, песником и културним послеником. Живан је у опуштеној, ведрој клупској атмосфери говорио о својој поезији и музици, одговарајући на питања модератора и домаћина, рецитовао изабране песме из збирке, а говорио је и о свом животу, причао анегдоте, присећајући се многих занимљивих ситуација и сусрета са познатим људима из поп-рок, панк музичке и уметничке сцене. У другом делу промоције, представљен је и најављени спот за песму „Секси Ноуле“, који је Живан режирао и у којем је играо главну улогу. Пре њега су приказани страни спотови који су Живану послужили као инспирација за „Секси Ноуле“.

Ову промоцију је својим фотографијама овековечила млада уметница, дизајнер и фотограф Анђела Радун.

Аутор текста: Виктор Радун Теон

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *