ОТВОРЕНО ПИСМО УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА ,,КО НАМ ТРУЈЕ ДЕЦУ“

Поштовани министре културе, господине Вукосављевићу,

обраћам Вам се у име Удружења Грађана „Ko нам трује децу“, основаном и званично регистрованом у Агенцији за привредне регистре Републике Србије, са циљем заштите малолетних лица од сваке врсте насиља и злоупотребе.

Наше удружење само преко ФБ странице има око 50.000 пратилаца а чију је последњу „видео поруку Србији“ у року од два дана по званичним статистичким подацима ФБ администрације у току протекле недеље прегледало више од 200.000 људи. Признаћете, бројке које никако не треба игнорисати и потцењивати.

Разлог због којег Вам се обраћам је пре свега подршка у намери коју сте показали да заштитите „Закон о електронским медијима“ („Сл.гласник РС, бр.83/2014 и 6/2016) који се годинама уназад најгрубље крши од стране ТВ емитера (најчешће приватних са додељеним националним фреквенцијама), али нажалост и од стране свих надлежних институција које су дужне да спровођење овога Закона контролишу.

Многи електронски медији су, непосредно пошто сте преузели дужност министра културе РС, пренели Вашу изјаву да се ријалити емисије са крајње вулгарним садржајима, сценама насиља, експлицитног сексуалног садржаја, рекламирањем људи из криминогених структура… морају забранити. Тада речено (ако је заиста доследно пренета Ваша изјава) нажалост и након неколико месеци није спроведено.

Стога се намеће закључак да сте од ове часне намере на заштитити Устава и Закона Републике Србије приморани, да за јавност из непознатих разлога, одустанете или сте једноставно променили мишљење ?!

Уколико је разлог први, имаћете у нама пуну подршку да своје обећање дато грађанима Републике Србије испуните до краја, међутим ако сте својевољно одустали од обећаног, бићемо принуђени да се свим законски датим средствима боримо на заштити правне државе а против анархије која тренутно доминира „српском медијском сликом“.

Дубоко смо уверени да је стање у медијима који рекламирају криминал, насиље, верску и расну нетрпељивост, проституцију, допринело новонасталој болесној друштвеној клими од које највише трпе малолетна лица и породица као основна ћелија друштва.

Уместо да, како у Закону стоји, раде на образовању и културном уздизању народа, чине управо супротно, деградирајући напоре, нажалост у многим случајевима презапослених родитеља (и оних који нису родитељи) да деци омогуће одрастање и сазревање у здравом окружењу. Поједине телевизије са националним фреквенцијама као и други електронски (и штампани) медији непрекидно крше Закон о електронским медијима, игноришући на тај начин и сам Устав РС, приказујући све оно што је овим Законом забрањено и водећи се искључиво профитом који остварују.

Стога се са правом питамо, да ли је поштовање закона обавеза свих држављана Републике Србије или само оних који се не размећу својим привилегијама и богатством ?! Ми сматрамо да јесте (желимо да верујемо и Ви) па вас као најмеродавнију институцију задужену да спроводи и брине о култури овога народа, позивамо да тај Закон а тиме и Устав ове земље заштитите.

Подсећамо вас шта у „Закону о електронским медијима“ пише :

„Законска дужност пружаоцa медијске услуге je дa доприноси општем културном и образовном уздизању грађана, као и да не пружа програмске садржаје који истичу и подржавају наркоманију, насиље, криминално или друго недозвољено понашање, као и садржаје који злоупотребљавају лаковерност гледаоца (чан 47. Закона).

Приказивање порнографије, сцена бруталног насиљa и других програмских садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном и моралном развоју малолетника је забрањено (члан 68. Закона).“

На ову чињеницу смо више пута упозоравали и апеловали на чланове Савета РЕМ-а да поступе у складу са горе наведеним Законом још у току протекле године али су исти остали неми из нама „непознатих“ разлога.

Истине ради покренута је јавна полемика о ријалитијима (знаћете на које се односи) која је равна бесмислу, јер покретати расправу да ли поштовати важеће законе земље у којој остварујете добит или не, свесно је кршење закона и тиме чињење кривичног дела, ништа мањег од оних који срамним програмским садржајима то чине годинама уназад.

С` тога сматрамо да је потребно покренути испитивање одговорности овог тела за нечињење а тиме и кршење Закона али и поставити питање Одбору за културу српског парламента, на који начин контролишу рад Савета РЕМ-а када не реагују на све наведене неправилности.

Напоменућу Вам још и то да су чланови Савета РЕМ-а а посебно њен председник, за наше прилике веома добро плаћени за посао који „обављају“ али цифре нећу износити, да њима не  иритирам улавном осиромашене грађане наше државе који ће овај Апел прочитати.

Одбор за културу Републике Србије (стари сазив), који је надлежан за контролу рада Савета РЕМ-а је такође био упознат са нашим захтевима али нас је оставио без званичног одговора о предузетом.

У нади и ишчекивању да ћете ми позитивно одговорити а потом и утицати на надлежне институције да се ОДМАХ започне са поштовањем наведеног Закона, Вас поздрављам“.

С`поштовањем
Председник УГ „КО НАМ ТРУЈЕ ДЕЦУ“
др вет.мед. Зоран Јовановић

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *