OTVORENI POZIV ZA MEĐUNARODNI PROGRAM „TANDEM CULTURAL CAPITALS”

Оrganizacija Tandem za kulturu u saradnji sa sedam Evropskih prestonica kulture, uključujući i Fondaciju Novi Sad 2021, otvorila je konkurs  „Tandem Cultural Capitals” za sve profesionalce u oblasti kulture, kulturne menadžere, slobodne umetnike, neprofitne organizacije, asocijacije, studentne, ustanove kulture sa idejom upoznavanja, saradnje, razmene iskustava, razvoja kulturnih sadržaja i novih, evropskih projekata.

Napredovanje u poslu, povezivanje sa drugim kolegama, nove ideje, pokretanje zajedničkih kulturno-umetničkih projekta,  neke su od ideja programa „Tandem Cultural Capitals”, partnerskog projekta sedam bivših ili budućih Evropskih prestonica kulture, Leuvarden (Holandija), Galvej (Irska), Rijeka (Hrvatska), Elefsina (Grčka), Kaunas (Litvanija), Vesprem (Mađarska) i Novi Sad (Srbija), u okviru kog je lokalni nosilac projekta Fondacija „Novi Sad 2021”.

Rok za prijavu je 28. april 2019. a zainteresovani to mogu da učine putem linka: https://www.tandemforculture.org/

Kroz napredovanje kulturnih organizacija, ustanova, asocijacija, njihovi predstavnici doprinose svojim gradovima, odnosno Evropskim prestonicama kulture, što je takođe jedan od ciljeva projekta, koji će biti realizovan u tri faze u periodu od juna do novembra 2019.

„Tandem partnerski forum”  odnosno prvi sastanak i radionice, na kojima će biti obrađeni načini umrežavanja, kao i relevatna pitanja o Evropskim prestonicama kulture i njihovoj kulturnoj sceni, biće održani od 10. do 14. jula u Rijeci, kada će, među izabranima na konkursu, biti određeni „Tandem” partneri, koji će zajedno raditi na idejama za projekte, koji će imati evropsku dimenziju.

Od juna do novembra „Tandem” partneri imaće zadatak da odaberu nekoliko dana u okviru kojih će ugostiti jedni druge u svojim gradovima, odnosno Evropskim prestonicama kulture, da bi se od 19. do 22. novembra svi ponovo sastali u Leuvardenu i prezentovali rezultate poseta, kao i ideje za nove, zajedničke projekte.

Nakon toga, iskustva sa “Tandem partnerskog foruma” učesnici će imati prilike da prezentuju u svojim gradovima.  

Fondacija Novi Sad 2021 poziva sve umetnike i kulturne radnike da se prijave za ovaj konkurs i da zajedno sa kolegama iz drugih Evropskih prestonica kulture doprinesu razvoju kvalitetnih umetničkih projekata kojima će se gradovi predstaviti kao centri evropske kulture.

„Tandem Cultural Capitals” program od 2011. nudi kulturne sadržaje, ideje i priliku za prekogranične saradnje na evropskim projektima u oblasti kulture, a trenutno u okviru njega sarađuje oko 350 evropskih kulturnih menadžera, koji zajedno rade na kulturno-umetničkim projektima.

 

Izvor: Press Novi Sad 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *