ОТВОРЕНА НОВА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ О ЈЕДНОЈ (НЕ)ОБИЧНОЈ СРПСКО-ФРАНЦУСКОЈ ВЕЗИ

Изложба

ЈЕДНА САСВИМ (НЕ)ОБИЧНА СРПСКО-ФРАНЦУСКА ВЕЗА

ОЛГА КЕШЕЉЕВИЋ И МАРК БАРБЕЗА

3. март – 7. мај 2023. године

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Прича о двоје људи, њиховим судбинама, међусобним односима, везама с европском интелектуалном и уметничком елитом послужили су као основни наратив изложбе Једна сасвим (не)обична српско-француска веза: Олга Кешељевић и Марк Барбеза, која је, након успешног представљања у Културном центру Србије у Паризу, представљена и у Галерији Матице српске. На свечаном отварању изложбе у петак, 3. марта у 20.00 сати, присутнима су се обратили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, проф. др Дијана Метлић, ауторка изложбе и Катрин Фодри, аташе за културу Француског института у Србији.

Др Тијана Палковљевић Бугарски изјавила је: „Читава прича настала је око чувене слике из колекције Галерије Матице српске коју је радио Богдан Шупут, а која представља једну париску сцену, једно вече у кафеу које је заправо један групни портрет српских сликара који су се срели у Паризу 1939. године. Од те слике настала је књига, из књиге настала је изложба коју смо у децембру премијерно представили у Културном центру Србије у Паризу, а у допуњеном издању представљамо је и новосадској публици.“ Др Дијана Метлић рекла је нешто више о изложби: „У питању су дела Цуце сокић, најбоље пријатељице Олге Кешељевић са којом је живела на Монпарнасу између 1937. и 1939. године. Изложени су Цуцини аутопортрети, портрети Олге Кешељевић, прикази апартмана, али и двојни портрет ни не слутећи да ће ово пријатељство трајати готово седам деценија. Посебан поглед упућујемо на чудесно пријатељство породице Барбеза и најутицајнијих књижевника 20. века попут Жана Жена, Сартра.“ Изложбу је свечано отворила Катрин Фодри речима: „Вечерас ћемо открити, а и ја са вама, како односи љубави и пријатељства између француског и српског народа пре свега дугује много појединцима, личностима и њиховим међусобним односима.“

Размишљајући о српско-француским односима изван великих историјских наратива, изложба жели да истакне да мали знаци у времену постају упоришне тачке у којима се преплићу културе Србије и Француске. Превладати заборав стваралаштвом и улагањем у уметност, како су то чинили Олга Кешељевић и Марк Барбеза негујући српско-француске уметничке везе, један је од могућих начина да се појединац супротстави бесмислу свакодневице. Посвећеност „малим“ причама један је од водећих задатака новије историје уметности, што управо ова изложба настоји да покаже. У питању је прича о животу. О непресушној љубави према књижевности и сликарству. О једној (не)обичној вези и жељи да се превазиђе заборав. Изложба обухвата 95 експоната – међу којима су најзаступљенији радови Љубице Цуце Сокић, уметнице и блиске пријатељице Олге Кешељевић. Поред богатог сликарског опуса публици ће по први пут уметница бити представљена и као илустраторка и графичка дизајнерка. Изложбу чине и дела других српских модерниста попут Ивана Табаковића, Богдана Шупута и Пеђе Милосављевића, као и богат документарни материјал – писма Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, као и књиге из Барбезаове издавачке куће L’Arbalète. Осим дела из галеријске колекције, изложбу допуњују дела и грађа из Народне библиотеке Србије, Архива САНУ, Галерије САНУ и приватних колекција.

Изложба је настала на основу научне студије Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско-француска веза ауторке проф. др Дијане Метлић, коју је објавила Галерија Матице српске 2020. године у едицији „Уметност и историја“. Пратећи и реконструишући животе интелектуалаца Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, њихову делатност, уметничку збирку, књиге које су објављивали, доступну епистоларну грађу и фотографије из породичних албума, ауторка је овом студијом и изложбом објединила личну историју и уметност, појединца и европске уметничке токове и дала знатан допринос проучавању културних спона између Француске и Србије.

Изложба је организована у оквиру Месеца франкофоније кроз сарадњу Галерије Матице српске са Француским институтом у Новом Саду, а захваљујући покровитељству Министарства културе Републике Србије. За све информације о изложби можете се обратити Ивани Растовић, сарадници на изложби, на телефон 069 111 29 27 или на i.rastovic@galerijamaticesrpske.rs

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *