ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „КОНЦЕРТНЕ ФОТОГРАФИЈЕ“ АУТОРА ЖЕЉКА САВИЋА У МОСТАРУ

Новосадски уметник Жељко Савић, представио се мостарској публици са око 45 уметничких радова концертне фотографије у „LOGOS GALLERY”, која се налази у склопу Високе школе „Логос центар у Мостару“, Бишће поље бб.

На отварању изложбе присутнима су се обратили: проф. ВШ мр Томислав Зовко, водитељ студијског програма Дизајн; Ана Беванда, председница Сената ВШ ЛОГОС центар у Мостару; аутор изложбе Жељко Савић, мастер културолог и струковни инжењер фотографије-специјалиста; и др Тарик Хукмачић, директор ВШ ЛОГОС центар у Мостару који је и отворио изложбу.

Ана Беванда је прочитала текст који је написала др Душанка Комненић и тако приближила ову поставку публици са стручног аспекта.

Томислав Зовко

„Велико је задовољство да Логос галерија, која је основана 2021. године првенствено због студената Дизајна, али наравно и шире јавности, може угостити самосталну изложбу фотографа Жељка Савића из Новог Сада. У данашње време нисмо у прилици толико често, а донедавно и никако, бити присутни на великим концертима те уживати у врхунским глазбеним догађајима. Управо зато ова изложба има поред своје умјетничке и документарне вриједности још једну додатну вриједност. Она нас враћа у не тако давна времена пре глобалне пандемије, у време такозваног старог нормалног, односно време слободе. Враћа нам сјећања на живи звук музике, осјећај близине с људима, позитивну енергију и угодне осјећаје…, рекао је на отварању проф. ВШ мр Томислав Зовко, водитељ студијског програма Дизајн.

Жељко Савић

Жељко Савић је захвалио руководству Логос центра Мостар и поздравио присутне госте. „Изложба концертне фотографије је само делић мог уметничког рада, јер ја обрађујем разне теме. Уметничке концертне фотографије које су изложене стварао сам протеклих десет година, фотографишући бројне концерте, углавном страних и домаћих извођача. Сваки од концерата је специфичан на свој начин, на већини њих сам био акредитовани фото-репортер. Ова изложба је посебно значајна студентима који слушају предмет Фотографија, јер могу да виде у пракси оно што смо учили у теорији, могу да разговарају у процесу рада, да поставе питања о начину компоновања фотографија и о свим искушењима која прате рад фотографа на терену“, нагласио је Савић.

Тарик Хукмачић

Др Тарик Хукмачић, директор ВШ ЛОГОС центар у Мостару рекао је „ЛОГОС центар има добру успостављену међународну сарадњу са Арс академијом из Новог Сада коју заступа Жељко Савић. У сарадњи са овом организацијом омогућавамо нашим студентима да оду у Нови Сад и учествују на међународним пројектима из области фотографије и екологије. ЛОГОС центар Мостар као друштвено одговорна организација планира да настави сарадњу и даје подршку умјетницима из БИХ и региона“.

Изложбу фотографија публика може да погледа до 11. 3. 2022, улаз је слободан.

На изложби се може видети део атмосфере са концерта: Vicente Amigo Band, The Killers, Gipsy Kings, Del Arno Band, Van Gogh (bend), Cellos, Barselona Gipsi Balkan orchestra, Партибрејкерс, Слободан Тркуља и Балканополис, Траг, Ритам нереда и други бендови.

Жељко Савић је предавач фотографије од 2012. године у Школи фотографије Арс академије у Музеју Војводине у Новом Саду. Радио је као предавач фотографије и мултимедије на Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду, тренутно је запослен као предавач фотографије  у Логос центру у Мостару.

Завршио паралелно струковна и академска образовања и стекао звања:

Мастер културолог – Факултет за културу и медије, Београд;

Струковни инжењер графичког инжењерства и дизајна (специјалиста фотографије) – Висока техничка школа струковних студија, Нови Сад;

Поред уметности, бави се новинарством и уређује портал www.arsmedija.rs, ТВ Арс Медија у Новом Саду;

Kонцертне фотографије Жељка Савића

Kонцертна фотографија је жанр који подразумева фотографисање концерата или других видова перформанса. Kод ове врсте фотографије највећи изазов је управо бележење доброг снимка у стално константе која ће фотографу олакшати посао. Уз све ово, важна напомена је да се концертне фотографије обично снимају без блица, како би се сачувала аутентична атмосфера и израз извођача. Светло на концертима је изузетно слабо те је ово још једна отежавајућа околност за фотографа.

Жељко Савић мајсторски превазилази све изазове и доноси нам концертна искуства која доживљавамо баш као да смо присуствовали догађају. Ово су фотографије које једва чекамо да видимо, које нас поново воде кроз проживљене тренутке и које сликају атмосферу за све оне који нису искусили лепоту истих. Жељкове концертне фотографије су оне за које смо у време аналогне фотографије чекали испред фото-радње не бисмо ли поново проживели концертну еуфорију. Тада сваку фотографију посебно анализирамо и евоцирамо тренутак који је аутор забележио. Kонцертне фотографије су нераскидиво повезане са музиком и са атмосфером. Ово су фотографије непоновљивих, ефемерних делова секунде које су чиниле један једини такав концерт. Ипак, концертна фотографија је више од визуелног материјала за гледаоца. Овакве фотографије су од круцијалне важности и за музичара, јер фотографије може да користи и у сврху промоције. Осим тога што евоцирају успомене, концертне фотографије приказују и шта можемо да очекујемо на следећем концерту, те да нам обећају роматнично, епско или узвишено, али свакако незаборавно искуство. Фотограф Савић свесно приказује атмосферу како на сцени тако и у публици, желећи тиме да заокружи причу која зависи од обе перспективе: перспективе извођача и доживљаја посматрача.

Жељко Савић нас виртуозно води кроз концертну чаролију, бирајући тренутке који на врло илустративан начин показују тон и емоцију догађаја. Важна карактеристика Жељкових концертних фотографија је да овде није реч само о бележењу фигурације, већ и о присуству апстрактне категорије коју препознајемо као атмосферу или емоцију. Због тога серију Жељкових фотографија посматрамо изнад оквира документарности, те их сврставамо у својеврсан уметнички израз. Гледајући фотографије које нам Жељко представља, чујемо и музику. То је крајњи циљ који фотограф и гледалац очекују од концертне фотографије. Жељко Савић нам доноси ово искуство у изобиљу.

Проф. др Душанка Kомненић

Извор: ТВ Арс Медија;

Текст и фотографије и видео: ТВ Арс Медија;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *