ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СВЕСНО НАПУШТАЊЕ РЕАЛНОСТИ: ИЛИЈА БОСИЉ И САВА СЕКУЛИЋ“

Изложба

СВЕСНО НАПУШТАЊЕ РЕАЛНОСТИ

ИЛИЈА БОСИЉ И САВА СЕКУЛИЋ

14. јун – 1. септембар 2024. године

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

У оквиру сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини и Галерије Матице српске биће отворене две изложбе Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић у Галерији Матице српске у Новом Саду и Поморишац – Васа Поморишац у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић свечано је отворена у петак, 14. јуна у 20.00 сати у Галерији Матице српске. На отварању присутнима су се обратили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, Фабио Чеи, председник Фондације Бусолера Бранка, док је изложбу отворила Маја Гојковић, председница Покрајинске владе Војводине.

Др Тијана Палковљевић Бугарски осврнула се на сарадњу између Галерије Матице српске и Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини: „Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић реализује се на основама изузетне сарадње и актуелне размене изложби између Галерије Матице српске и Музеја наивне и маргиналне уметности. Синоћ смо имали част да у Јагодини у адаптираној и обновљеној згради музеја отворимо изложбу Поморишац – Васа Поморишац и представимо један од најуспешнијих пројакта који смо реализовали у оквиру обележавања јубилеја 175 година Галерије Матице српске. Вечерас нашој публици и суграђанима представљамо једну изузетну гостујућу изложбу и два аутора чија дела никада до сада нису излагана под кровом Галерије.“

Др Ивана Башичевић Антић публику је упознала са ова два уметника: „Илија Босиљ и Сава Секулић истакнути су аутори српске уметности 20. века. Велику ретроспективну изложбу Илије Башичевића Босиља је новосадска публика имала прилике да види последњи пут 1995. године у Музеју савремене уметности Војводине. Рад другог уметника којем је изложба посвећена, Саве Секулића, приказује се први пут у овом граду.“

Фабио Чеи истакао је: „Као председник италијанске Фондације Буссолера Бранка (наша мисија је да пружимо подршку научном истраживању и култури), поносан сам на то што смо прошле године по први пут у Италији, у кући „Арт Брут“, успели да представимо тако изузетне уметнике, које подржавамо и којима смо домаћини у наменској грађевини из 17. века. Била је то изложба настала захваљујући важном споразуму о партнерству са МНМУ и заједничким намерама, као и јединственом визијом коју делимо са директорицом Иваном Башичевић Антић, те пођеднаким интересовањем за Саву Секулића и Илију Башичевића Босиља.“

Маја Гојковић је прогласила изложбу отвореном речима: „Честитам организаторима изложбе и захваљујем се италијанским партнерима на подршци, а свима вама вечерас и публици која буде посећивала изложбу, желим да свесно напустите реалност и у директном контакту са овим дивним радовима Илије Башичевића Босиља и Саве Секулића откријете неку нову лепоту и пронађете неки нови мотив за радост, срећу и бројне друге ствари које у човеку буде љубав према животу и непоновљиво задовољство постојања.“

На позив музеја Каза дел арт брут (Casa dell’Art Brut) из Маирана ди Кастеђа у Италији, у јуну прошле године Музеј маргиналне и наивне уметности из Јагодине представио је италијанској јавности изложбу Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић која је привукла велику пажњу публике. Концепт изложбе резултат је две претходне изложбе које је МНМУ представио у простору Културног центра Србије у Паризу: Моћ визије (2021) и Свет по Илији (2022).

Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић представља 67 радова ова два уметника из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма: филм о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића настало у продукцији Центарфилма, док филм о Сави Секулићу потписује Слободан Пешић и нуди и сегменте разговора са самим уметником. Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо Жана Дибифеа о Илијиној уметности настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Brut у Лозани). С обзиром на значај уметничких опуса који су изложени, јер се ради о два међународно најпризнатија аутора из домена сирове уметности, али и о опусима који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теоријско уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Илија Башичевић Босиљ (1895–1972) је један од међународно најпризнатијих аутора неконвенционалне уметности. Његови радови су још за његова живота обишли галерије и музеје готово свих већих градова Западне Европе, затим и Америку, Кину и Јапан, свуда изазвавши једногласан утисак да се ради о аутентичној уметности, којој се не може пронаћи ништа слично.

Два истакнута академика члана Српске академије наука и уметности, Дејан Медаковић и Војислав Ђурић, свој став о високој вредности опуса Илије Босиља активно су заступали за живота. Професор Медаковић је Илију сматрао једним од десет најзначајнијих српских сликара, а Војислав Ђурић је стручно обрадио његову уметност.

Поред Центра Жорж Помпиду у Паризу, МСУ у Београду, музеја Museum of Everything у Лондону, МСУВ у Новом Саду, Илијини радови се налазе у престижним приватним колекцијама попут колекција Макс Била и Карла Понтија. Након самосталне изложбе у Њујорку у Галерији Сент Етјен 2006. године, ређају се Илијине изложбе међу којима и она на којој је приказан заједно са Пол Клеом, Кандинским и Пикасом.

Други уметник којег ће публика моћи да упозна, Сава Секулић (1902–1989), такође добија међународно признање доста рано, а о његовој уметности за живота изузетно позитивно се изјашњавају Мића Поповић и Леонид Шејка. Савина позиција у друштву као и његов специфичан стил чине га чистим примером арт брут уметности. Од недавно, Саву Секулића заступа престижна Галерија Мајкл Хас из Берлина, а 2021. године посветила му је самосталну изложбу под називом Von Sava zu Sava: Sava Sekulić.

Теме оба изложена опуса су глобалне, везане за општа питања постојања човека, живота и смрти, породице и религије, и стога су њихове слике разумљиве свуда у свету. Оба аутора, и Сава и Илија, у својим опусима стварају нове светове, а кроз визуелну уметност изражавају мисли филозофске природе бришући скоро потпуно свој унутрашњи, душевни живот као извор инспирације. Њихове слике илуструју слободу изражавања очигледну у иконографији ових слика, аутентичан визуелни израз као и филозофску димензију питања и одговора које те слике адресирају.

Изложбу прати тројезични каталог (српски, италијански и енглески језик) са текстовима ауторке изложбе др Иване Башичевић Антић, Барбаре Сафарове, Јерка Денегрија, Жана Дибифеа и Иване Јовановић. Кустоскиња изложбе је мср Мирјана Брмбота, музејска саветница Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић омогућило је Министарство културе Републике Србије. Покровитељ изложбе је ДДОР осигурање Нови Сад.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *